Kijk ik sport: “Ik ben een echt kaartdier”

Evelien Koster


“Gemiddeld speel ik zo’n vier keer in de week. Ik heb ook de tijd, ben vorig jaar gestopt met werken. Meer dan dertig jaar ben ik als adviseur verbonden geweest aan Univé, dat vele jaren een bridgedrive heeft gesponsord voor Unicef. We konden de zaal kosteloos krijgen, waardoor het mogelijk was dat het hele entreegeld samen met het sponsorbedrag naar Unicef ging.”

Fascinerend

“Ik ben een echt kaartdier. Was altijd in voor een potje klaverjassen, zeker bij CC, de tennisclub waar ik lid van was. Een keertje zat ik te kijken bij een voor mij onbekend kaartspel dat ze daar begonnen te spelen. Bleek het bridge te zijn. Heel fascinerend vond ik het. Ik wilde dat ook wel leren en ben driftig informatie gaan verzamelen. Veel kijken, boekjes lezen. Ik heb deel een tot en met zeven van Van Start tot Finish uit het hoofd geleerd. Maar vooral veel spelen. Ik heb geen cursus gevolgd, maar er wel alles aan gedaan.”

Geen biertje erbij

“Of ik nog klaverjas? Zelden. Het kan niet tippen aan bridge. Het is ook niet te vergelijken. Bij klaverjassen kun je zo tien flesjes bier drinken, het maakt weinig uit voor je spel. Bij bridge is dat niet aan te raden. Je moet bij bridge je hoofd erbij houden. Concentratie is zo belangrijk.”

Punten voor plezier

“Ik ben niet iemand die een spelletje speelt louter voor de gezelligheid. Als ik zaterdagochtend de deur uitga voor de competitie in de tweede divisie, hoeft mijn vrouw niet tegen me te zeggen: ‘Veel plezier’. Dan draait het maar om één ding: scoren. Hetzelfde geldt voor de dinsdagavond op de club. Dan gaan punten voor plezier. Maar als ik met mijn vrouw speel op de donderdag, dan staan enkele uurtjes bridgeplezier voorop.”

Voorzitter

Wim is behalve een fanatiek bridger ook een bestuurlijke duizendpoot. “Ik ben bestuurslid bij verschillende verenigingen. Voorzitter van sportclub Amstelwijck, een omnivereniging. Voetbal is de hoofdsport, maar er is ook tennis, jeu de boules en biljarten. Ook heb ik in het bestuur gezeten van de belangenorganisatie van amateurvoetbalverenigingen. Ik ben nu een jaar of drie voorzitter van bridgevereniging Je Coupe in Papendrecht. Van die vereniging ben ik ongeveer vijftien jaar lid.”

Scheidsrechter aan tafel

Waarom speelt Wim zo graag bridge? “Het is zo ontzettend gevarieerd’, antwoordt hij. “Geen spel is hetzelfde. Je wordt steeds weer uitgedaagd. Wel heb ik regelmatig de arbiter bij me aan tafel. Ik kan nogal uitbundig lachen en doe dat ook. En nogal vaak. Geheid dat wanneer ik tweede divisie speel, de scheidsrechter een paar keer in het seizoen aan tafel verschijnt.”

Dit artikel is eerder in 2015 verschenen in het magazine Bridge van de Nederlandse Bridge Bond.

Foto Wim Scharloo: Andreas Terlaak

Foto header: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment