Kijk ik sport: “Door het kitesurfen ben ik veel relaxter geworden”

Evelien Koster


Zo’n 2,5 jaar geleden was ik op zoek naar een nieuwe sport of passie”, vertelt Linda. “Aangezien ik graag op het strand en het water ben en altijd al een adrenalinejunkie ben geweest, leek het mij leuk om bijvoorbeeld te gaan wakeboarden. Op het moment dat ik mij echt ging oriënteren kwam ik echter al snel bij kitesurfen uit.”

Vrijheid

“Wakeboarden leek mij erg leuk, maar de vrijheid van kitesurfen trok mij meer aan”, vervolgt Linda. “Op dat moment ben ik op zoek gegaan naar een kiteschool en heb ik een cursus geboekt. Ik was direct na de eerste les verkocht, en die les bestond enkel uit een theorieles over het weer en powerkiten op het strand.”

Eerste kiteset

“Ik heb in de zomer van 2014 een cursus, bestaande uit drie lessen, gevolgd. Vervolgens heb ik dat najaar mijn eerste kiteset aangeschaft en ben ik sinds vorig jaar zelfstandig aan het varen. Het nadeel van één kite is dat je nog erg afhankelijk en beperkt bent qua wind, daarom beschik ik inmiddels over drie verschillende maten en een vierde sluit ik zeker niet uit.”

Spelen met de elementen

Het is een combinatie van meerdere factoren die kitesurfen voor Linda zo’n leuke sport maken. “Je bent actief bezig op een leuke manier, speelt met de elementen van de natuur, het geeft je een gevoel van vrijheid en niet te vergeten de kick door de adrenaline die vrijkomt. Er is niets zo fijn als na een lange dag of week werken te ontspannen op het water.”

Zo min mogelijk plannen

Door het kitesurfen heeft Linda haar leefstijl behoorlijk veranderd. “Ik was vroeger best een controlfreak, plande graag vooruit zodat ik wist waar ik aan toe was en ergens naar uit kon kijken. Door het kitesurfen ben ik veel relaxter geworden en plan ik, met name van april tot en met oktober, het liefst zo min mogelijk, en enkel last minute (lees: als het niet waait).”

undefined

Van het strand gaan houden  

“Daarnaast kwam ik, voordat ik kitesurfde, altijd al graag op het strand, maar enkel met 23+ graden. Door het kitesurfen ben ik echt van het strand en de kust gaan houden en kom ik er tegenwoordig zelfs als het niet waait en koud is. Het strand doet iets met je… En niet te vergeten: de prachtige zonsondergangen die we aan de kust hebben.”

Afhankelijk van de wind

Als kitesurfers zijn we natuurlijk afhankelijk van de wind en die hebben we in Nederland niet altijd. Als het echter wel waait, doe ik er alles aan om op het water te kunnen zijn. Als het een periode niet waait ga ik wakeboarden als alternatief. Tevens plan ik mijn vakanties tegenwoordig naar bestemmingen waar je goed kunt kitesurfen.”

Verslaafd

“Ik ben behoorlijk fanatiek, al noem ik het eerder ‘verslaafd’. Als het op doordeweekse dagen waait begin ik op tijd met werken zodat ik ’s avonds het water op kan of neem ik, als het kan, een dag(deel) vrij. Aangezien we in Nederland niet altijd wind hebben, moeten we het ervan nemen als het er wel is. Mijn geld besteed ik tegenwoordig het liefst aan kitegerelateerde dingen en ik ben alvast aan het kijken voor een leuke surfbus waar ik mijn spullen goed in kwijt kan, me kan omkleden en in kan blijven slapen.”

undefined

Overwinning

Elke stap die je in het kitesurfen maakt, is mooi en voelt als een overwinning. Ik weet nog goed dat ik eindelijk mijn eerste echte rakje (van punt A naar B) vaarde, ik was zo blij en trots. Zo ga je steeds weer een stap verder. Het mooiste is denk ik hoe het kitesurfen mij als persoon heeft veranderd en de nieuwe vriendschappen die zijn ontstaan. It’s a way of life!”

Genieten op 1

Grote doelen heeft Linda niet, genieten van het kiten staat bij haar voorop. “Ik hoop dit jaar mijn eerste sprongetjes te gaan maken en uiteindelijk zou ik wel wat toffe tricks willen leren. Ik ben erg gedreven en gepassioneerd, maar genieten staat voor mij op nummer 1.”

Foto header: Frolova_Elena / Shutterstock.com

Overige foto’s: Linda van LakwijkWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment