Kijk ik sport: “Bij open water zwemmen komt ook veel tactiek kijken”

Evelien Koster


Martijn zwemt al van kleins af aan, hij had het watergevoel ook niet van een vreemde. “Mijn ouders hadden ook altijd gezwommen. Ik vond het ook leuk na de zwemles zoals ik mij dat nog kan herinneren. Ik ben gelijk nadat ik mijn zwemdiploma haalde op zwemmen gegaan bij Zwemvereniging Olympia in Geldermalsen.” Het wedstrijdzwemmen kwam later pas. “Ik heb eerst nog mijn zwemvaardigheidsdiploma’s 1, 2, 3 gehaald. Mijn eerste wedstrijden deed ik toen ik een jaar of acht was denk ik.”

Zwemhelden

Hij vindt zwemmen een “gave sport”, zeker als hij naar de grote zwemhelden kijkt. “Als ik naar de beroemde topzwemmers kijk, dan den ik wel: dat wil ik ook! Vroeger was dat natuurlijk Pieter van den Hoogenband, maar nu als open water zwemmer denk ik dan vooral aan Ferry Weertman, dat is wel echt een goede zwemmer. Hij is ook mijn voorbeeld.”

Lange afstanden

Martijn zwemt vooral de lange afstanden vanaf 1500 meter tot 10 kilometer. Dat hij vooral voor die lange afstanden geschikt is, ontdekte hij toen hij 14 jaar oud was. “Daarvoor deed ik ook al wel lange afstanden, maar bij de junioren-4 heb ik zelfs een NK-medaille op de 1500 meter gehaald. Toen ging het knopje wel om bij mij.”

Tactiek

Het zwemmen in het open water vindt hij leuker dan in een zwembad zwemmen. “In een binnenbad zwem je echt alleen in je eigen baan. Buiten is het veel meer met anderen kriskras door elkaar. Het is een soort wielrennen eigenlijk. Er komt ook veel meer tactiek bij kijken: hoe je boeien keert en hoe je positie in de groep is.” 

Zes keer vroeg op

Op die tactiek traint hij niet echt specifiek. Zijn training is vooral gericht op banen zwemmen, meters maken. “Elke ochtend, behalve op zaterdag, ga ik om half vijf op om half zes in het Krommerijn zwembad in Utrecht te liggen. Dan zwem ik 4 tot 5 kilometer.” Zijn trainingsprogramma bestaat niet alleen uit zwemmen, want ’s avonds doet hij ook nog CrossFit. “Dat is de krachttraining voor het zwemmen. Daar wordt je sterker van en daar ga je ook weer sneller van zwemmen. Je conditie verbetert daar ook mee dus dan kun je het ook langer volhouden.”  

Als krachttraining doet Martijn naast het zwemmen ook CrossFit. 

EK Open water Hoorn 

Dat hij vroeg moet opstaan vindt Martijn niet erg. “Je zwemt ook met anderen dus het is ook gezellig. Maar ik zwem ook om beter te worden zodat ik in de wedstrijden goed kan presteren.” Bij de open water wedstrijden zwemt hij afstanden van 2,5, 3, 5 en 10 kilometer. “Je hebt ook de 25 kilometer, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Ik vind dat ook eigenlijk wel echt te ver. Wel vet om te doen, daar moet je veel voor trainen. Bij het EK Open waterzwemmen in Hoorn dat deze week werd gehouden heb ik gisteren wel gekeken bij de 25 km. Dat was gaaf om te zien!”  

Gezelliger 

Het openwaterseizoen is nu in volle gang, maar Martijn slaat dit seizoen over omdat hij begin augustus naar Nepal gaat voor een schoolproject. “In de winter doe ik weer mee met de binnencompetitie met mijn club. Maar ik vind open water toch leuker: daar heb je een hele andere sfeer ook bij die wedstrijden. Je hebt daar echt een soort ‘samen’ gevoel met alle zwemmers en spreek je veel meer zwemmers van andere clubs.”

 

Foto’s: Martijn Kornet. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment