Kijk ik sport: “Bij CrossFit kom je niet weg met een mindere dag”

Evelien Koster


“De eerste keer dat ik aan CrossFit deed, zo’n anderhalf jaar geleden, wist ik niet wat me overkwam. De les leek eindeloos te duren. In feite was ik maar een uur bezig met gewichtheffen en het oefenen van muscle ups. Ik wilde weer in shape komen voor de vechtsporten die ik ervoor deed: grappling en Brazilian Jiu Jitsu (BJJ). Ik deed daar wedstrijden in, maar raakte geblesseerd en had na mijn herstel geen tijd meer om vaak genoeg te trainen omdat ik ging afstuderen. Ik boekte snel vooruitgang in het crossfitten. Dat maakte het natuurlijk ook leuk.”

Winnen

“Toen ik nog aan Brazilian Jiu Jitsu deed, vocht ik tegen een tegenstander. Tijdens CrossFit vecht ik tegen mezelf. En ik ben erachter gekomen dat dit op dit moment in mijn leven de uitdaging is die ik aan wil gaan. Tijdens het sparren of bij BJJ-wedstrijden kon ik een mindere dag hebben, maar als mijn tegenstander daar ook last van had, kon ik alsnog winst behalen. Of je een wedstrijd op een mooie of lelijke manier wint, en of je er nu een halve minuut of zes minuten over doet, dat maakte niet uit: winnen is winnen. Bij CrossFit kom je daar niet mee weg. Heb je een rotdag, dan zal je jezelf toch moeten motiveren om door te gaan en het beste uit jezelf te halen.”

CrossFit-blog

“De ene week train ik fanatieker dan de andere. Ik kan zes keer per week trainen of drie keer per week. Ik ben (wetenschaps-)journalist van beroep en heb ook een CrossFit-blog, www.WODshot.nl, waarbij WOD staat voor ‘workout of the day’. Hier besteed ik ook een variabel aantal uren per week aan. Ik ben momenteel zo hard op zoek naar een baan dat mijn motivatie om te schrijven een beetje zoek is, maar gemiddeld post ik twee artikelen per week. Wetenschappelijke artikelen, wedstrijdverslagen, winacties, reviews, interviews met wetenschappers en atleten, grappige verhalen, als het maar met CrossFit te maken heeft.”

Op de foto: Ismay Gossen

Gezamenlijke solosport

“CrossFit is een gezamenlijke solosport. Je resultaten tellen alleen voor jezelf, maar tijdens de WOD’s werk je tegelijkertijd aan dezelfde workout. Daarnaast train ik ook nog alleen om mijn zwakke punten te verbeteren. Ik doe ook aan wedstrijden mee, maar ik ben vergeleken met de andere deelnemers nog niet zo goed. Ik heb nog niet mee kunnen doen aan een finale. Maar dat komt wel.”

Obstakels overwinnen

“Ik doe aan sport omdat ik geloof dat ik mezelf tijdens (extreme) fysieke inspanning op een andere manier leer kennen. Ik word uitgedaagd om mezelf te pushen als ik denk dat ik niet meer kan of als ik voor de makkelijkste weg (stoppen) wil kiezen. Ik ben gek op de endorfinen die vrijkomen. Na de training kijk ik anders tegen mijn problemen of minder leuke dagelijkse activiteiten aan. Je leert obstakels te overwinnen.”

Foto header: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment