Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?

Evelien Koster


Volg je het (voedings)nieuws, dan krijg je al snel het idee dat speltbrood inderdaad een stuk gezonder is dan het eten van tarwebrood. Maar als je wat verder kijkt, blijken beide broodsoorten eigenlijk helemaal niet zo veel van elkaar te verschillen. Spelt en tarwe bevatten namelijk allebei ongeveer evenveel vezels en gluten en precies dezelfde voedingsstoffen.

Dezelfde familie

“Alleen onder de microscoop kun je het verschil zien”, zegt journalist Loethe Olthuis, schrijver van het boek Zin en onzin in de supermarkt – over kopen en eten, op de website van Libelle. Dat de twee granen zo op elkaar lijken, komt doordat spelt en tarwe afkomstig zijn uit dezelfde familie.

Prijsverschil

Loethe benadrukt dat er wel één verschil is tussen tarwebrood en speltbrood. Kies je voor deze laatste variant, dan ben je namelijk een stuk duurder uit. Soms betaal je voor speltbrood zelfs twee keer zo veel. “Daardoor wordt er waarschijnlijk ook ruim gesjoemeld met speltbrood. Het is heel lastig te controleren of een bakker tarwemeel of het duurdere speltmeel heeft gebruikt en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert het niet. Maar voor je gezondheid maakt het dus niets uit”, legt Loethe uit.

Volkoren

Wil je toch een keuze maken die zo goed mogelijk is voor je gezondheid? Kies dan uit de drie varianten die er van zowel tarwebrood als speltbrood zijn – wit, bruin en volkoren – altijd voor de volkorensoort. Deze bevat de meeste voedingsvezels, vitaminen en mineralen en is daardoor de beste keuze.

Bronnen: Libelle.nl en Sport.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment