Is het paleodieet gunstig voor sporters?

Evelien Koster


Simpel gezegd is paleo de voeding zoals onze verre voorouders die ook miljoenen jaren hebben gegeten: oftewel voeding die vooral bestaat uit groenten, fruit, noten, zaden, eieren, vis, vlees en vetten als olijfolie en kokosolie. Het zijn producten die ons lichaam goed kan verteren en die natuurlijke voedingsstoffen bevatten. Volgens de filosofie van paleo wordt ons lichaam daarmee optimaal gevoed, waardoor het de lichaamsfuncties goed kan uitvoeren.

Graan vermijden

Paleo is geen dieet om af te vallen, maar een manier van eten. Voedingsmiddelen die je bij paleo juist vermijdt zijn vooral peulvruchten en granen. Dit omdat de gluten uit graan – die zich in tarwe, rogge, gerst, spelt, rijst, maïs, haver en teff bevinden – vaak moeilijk door je lichaam verteerd kunnen worden. Daardoor kunnen de granen je darmstelsel beschadigen. Ook zout, suiker, melk en aardappelen moet je bij paleo uit je voedingspatroon schrappen.

Voordelen voor sporters

Zoals je al kunt zien aan het lijstje met voedingsmiddelen die je bij paleo wél mag eten, zijn eiwitten en vetten goed vertegenwoordigd. Deze hebben een positief effect op je spieren en lichaamsmassa en zorgen ook voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Ook je vetverbranding gaat omhoog als je paleo eet. Je krijgt meer energie, je metabolisme is stabiel en over het algemeen voel je je fitter.

Maar hoe zit het dan met koolhydraten?

Iedere fanatieke duursporter weet dat koolhydraten belangrijk zijn. En ja, waaruit moet je die dan halen? Je hebt geen borden pasta nodig, zeggen paleo-adepten. Eigenlijk zouden we in elk geval alle ‘slechte’ koolhydraten (zoals in ongeraffineerde producten) uit onze voeding moeten schrappen. Geschikte bronnen van koolhydraten volgens paleo zijn bijvoorbeeld pastinaak en bieten. En uiteraard fruit, zo nodig meer dan twee of drie stuks per dag. Maar makkelijk om hiermee genoeg koolhydraten binnen te krijgen, is het niet.

Wat zegt het Voedingscentrum?

Is paleo eten wel verantwoord? Het Voedingscentrum zegt daarover dat het eten van veel rood vlees, zoals het paleodieet aanbeveelt, juist af te raden is. Afhankelijk van de hoeveelheid vergroot dit de kans op darmkanker.

Tekort aan vezels

Verder loop je op langere termijn het risico om een tekort aan voedingsstoffen als vezels en calcium binnen te krijgen door het vermijden van graan- en melkproducten, en ook die zijn belangrijk als je een sportief leven leidt. Weeg dus goed af of de voordelen van paleo voor jou groot genoeg zijn om op deze manier te gaan eten of dat je toch liever volkoren boterhammen, pasta en aardappelen in je maaltijden blijft behouden, al dan niet gecombineerd met elementen uit het paleodieet.  

Bronnen: Voedingscentrum

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment