Hoe weet ik of het water van een sportevenement veilig is?

Evelien Koster


Logisch dat je graag het zekere voor het onzekere neemt. Modderkoorts of rattenziekte, met een moeilijk woord leptospirose, is een bacteriële infectieziekte die voorkomt in de urine van knaagdieren. De infectie verspreidt zich via modder en water en kan je lever, nieren en hersenen aantasten. Dit gebeurt echter alleen in extreme gevallen.

Controleren

Of het water waar jij tijdens een sportevenement doorheen gaat, veilig genoeg is weet je alleen als het water is waar normaal ook in wordt gezwommen, en dat dus ook wordt gecontroleerd. Is dat niet het geval, dan weet je niet of het besmet is. Bij openwaterzwemmen tijdens triatlonwedstrijden is het bijvoorbeeld verplicht om het water vooraf te controleren om de wedstrijd door te laten gaan.

Zwemwater.nl

Ben je er niet zeker van of het water waar jouw obstacle run plaatsvindt wel of niet gecheckt is? Neem dan contact op met de organisatie en beslis aan de hand daarvan of je wel of niet wilt meedoen. Een goede website waar je zelf online de kwaliteit van het water in Nederland kunt checken is www.zwemwater.nl. Op een kaart kun je daar plaatsen in het hele land aanklikken en zo de veiligheid van het water ter plekke bekijken.

Met dank aan sportarts Guido Vroemen.

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment