Hoe kies je de juiste hockeystick?

Evelien Koster


Hockeysticks kennen al een lange historie. In de negentiende eeuw waren er sticks in allerlei soorten en maten. In Ierland speelden ze bijvoorbeeld met een stick die twee platte kanten had en in Schotland werd het spel beoefend met een ronde stick die een kleine kromming kende. De stick die nu gebruikt wordt om te hockeyen, met één platte kant en één bolle kant, komt uit Engeland.

Van hout naar kunststof

Hockeysticks werden tot tien jaar geleden meestal gemaakt van hout. Nu speelt bijna iedereen met een hockeystick van kunststof. Alleen jonge hockeyers spelen nog wel met een stick die gemaakt is van hout, omdat je daarmee het beste gevoel voor de bal krijgt. Ook zaalhockey beoefen je met een stick van hout.

Niet boven je navel

Aangezien de huidige hockeystick een Engelse vinding is, worden de maten aangegeven in inches. Vooral als je nog jong bent, is het van belang om de goede maat te kiezen: minimaal 24 en maximaal 36 inches. Een ezelsbruggetje is dat de stick als hij op de grond rust niet boven je navel mag uitkomen. Is je stick te lang, dan kun je de basistechnieken van het hockey niet goed onder de knie krijgen.

Regels voor hockeysticks

Bij volwassenen is 36,5 inches de ideale lengte, hoewel tophockeyers steeds meer met een langere stick spelen. Houd wel in de gaten dat de stick niet langer mag zijn dan 105 centimeter. En er zijn volgens de officiële reglementen nog drie regels waaraan een hockeystick moet voldoen:

  • de stick mag niet te licht of te zwaar zijn: het gewicht moet liggen tussen 340 en 737 gram;
  • de onderkant van je hockeystick, oftewel de krul, heeft een u-vorm. De poot van de u die omhoog komt, mag vanaf de grond niet hoger zijn dan 10 centimeter;
  • tot slot mag de kromming van je stick niet meer dan 25 millimeter zijn.

Kijk naar je positie in het veld

Begin je net met hockey? Kies dan een standaardstick met een minimale kromming die niet te stug is. Een ander punt dat je helpt om een stick uit te zoeken, is je positie in het veld. Als aanvaller speel je eerder met een stick die licht en soepel is, terwijl je als verdediger meer hebt aan een stick die wat zwaarder en stugger is.

Garantie

Kijk ook goed naar de vorm van de krul van de stick. Hoe kleiner de hoek is, hoe meer wendbaar je stick. En let tot slot op of je garantie krijgt op je hockeystick. Meestal geldt er een garantie van twee maanden, maar het is altijd goed om dit in de winkel na te vragen. Als recreatieve hockeyer is het overigens niet nodig om honderden euro’s uit te geven aan een hockeystick: vanaf honderd euro heb je al een goede, degelijke stick.

 

Bron: Hockey.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment