Hoe kies ik de juiste racefietsschoenen?

Evelien Koster


Natuurlijk is een fijne fiets het allerbelangrijkste als je gaat wielrennen, maar draag je schoenen die knellen of om een andere reden niet prettig zitten, dan is de lol er snel af. Bovendien zijn het je voeten en schoenen die de kracht op de pedalen uitoefenen en zorgen dat je snel vooruit gaat. Belangrijk dus om de tijd te nemen voor het aanschaffen van goede fietsschoenen. Een paar tips op een rij.

1. Bedenk vooraf waaraan je schoenen moeten voldoen.

Veel wielrenners dragen zogenaamde ingeklikte schoenen. Met een plaatje op je schoen en een kliksysteem op het pedaal van je fiets klik je je schoenen zo in en uit. Ingeklikte schoenen hebben als voordeel dat je ook opwaartse kracht kunt zetten: je duwt je pedaal niet alleen naar beneden, maar kunt hem ook omhoog trekken, waardoor je nog harder fietst.

Maar misschien vind je ingeklikt fietsen helemaal geen fijn idee, omdat je dan je voeten niet spontaan van de trappers kunt halen. Of wellicht heb je juist een voorkeur voor een bepaald kliksysteem, heeft een sportmaatje je een systeem aanbevolen of zitten er al bepaalde pedalen op je racefiets, waardoor niet elke schoen geschikt is. Houd het allemaal in je achterhoofd als je racefietsschoenen gaat kopen.

2. Koop je schoenen ’s middags.

Gedurende de dag worden je voeten groter en kleiner. ’s Middags is er meer vocht en bloed naar je voeten gestroomd, waardoor ze wat meer zijn uitgezet. Daarom is het een goed idee om je schoenen ’s middags te passen, en niet ’s ochtends waardoor je het risico loopt dat ze knellen als je een middag- of avondfietstocht maakt. Neem als je schoenen gaat passen ook een paar sokken mee. Zonder sokken fietsen is niet aan te raden: je krijgt dan door de wrijving snel blaren.

3. Koop één maat groter dan normaal.

Heb je normaal schoenmaat 39, koop je racefietsschoenen dan in maat 40. Als je aan het fietsen bent zetten je voeten nog meer uit. En fietsen met schoenen die te krap zitten is niet echt prettig.

4. Pas veel schoenen.

Neem de tijd voor je bezoek aan de sportzaak. Wielerschoenen zijn er in allerlei soorten, maten en merken. Vraag aan een verkoper om advies en laat je zo veel mogelijk vertellen over de verschillende keuzemogelijkheden die er zijn. Probeer veel schoenen uit en loop er een stukje op om uit te vinden of ze lekker zitten. Twijfel je na de passessie nog steeds? Schrijf dan de namen (merknaam én specifieke uitvoering) op van de schoenen die het fijnst zaten en google wat op internet. Daar delen wielrenners veel informatie over hun materiaal en kun je vast ervaringen vinden.

Bron: Hoedoe

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment