Hoe kan Zwift je helpen in je training?

Evelien Koster


Niet alleen steeds meer recreatieve fietsers van over de hele wereld zijn fan van Zwiften, ook profwielrenners als Laurens ten Dam, Simon Yates en Jens Voigt maken er gebruik van. Het zou dan ook zomaar kunnen dat je virtueel een trainingsritje met hen maakt als jij ook gaat Zwiften.

Efficiënte training

Wat is dat nou precies, dat Zwiften? Zwift is trainingssoftware voor wielrenners waaraan een online fietswereld is gekoppeld. Het gebruikt dezelfde technologieën als computerspelletjes. Hiermee wordt het als het buiten koud, nat of besneeuwd is, een stuk leuker om binnen een efficiënte training te doen.

3D-omgeving

Als je traint met Zwift fiets je door een mooie 3D-omgeving. Dat is natuurlijk op zich al leuk, maar wat het nog aantrekkelijker maakt, is dat je nooit in je eentje fietst, maar altijd met anderen die op dat moment ook aan het trainen zijn met Zwift, overal op de wereld. Zo kan het voorkomen dat je virtueel gezellig naast iemand uit Australië fietst of dat je een wielrenner uit Canada probeert in te halen.

Online wedstrijden

Binnen de online community van Zwift worden er regelmatig online trainingsritten, wedstrijden en zogenaamde social rides georganiseerd. Net als bij grote wielerkoersen kun je daarbij verschillende truien verdienen, zoals de groene trui voor de snelste sprint, de bolletjestrui voor de snelste klim en de oranje trui voor de snelste ronde.

Nederlands kampioenschap

Op zondag 26 februari om klokslag 12.00 uur vindt ook de allereerste editie plaats van het open Nederlands kampioenschap Zwift, georganiseerd door de KNWU. Het enige wat je nodig hebt om hieraan mee te mogen doen, is een profiel op Zwift en de Nederlandse nationaliteit. Onder anderen oud-profwielrenner Léon van Bon zal aan de start staan.

Opwarmertje

Wil je eerst even opwarmen voordat je je aan een heus Nederlands kampioenschap gaat wagen? Doe dan voorafgaand aan het NK mee aan de trainingswedstrijden die de KNWU elke woensdagavond op Zwift organiseert en waarin ook de Nederlandse talentenselectie aan de start staat. En ben je klaar om mee te doen aan het NK? Zorg dan dat je op 26 februari om 12.00 uur online bent op Zwift.

Bronnen: Fiets.nl en Cyclingstory.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment