Hoe houd ik mijn goede voornemens dit jaar wel vol?

Evelien Koster


Twee derde van de Nederlanders heeft elk jaar goede voornemens, maar het merendeel houdt deze niet vol. Afvallen is al jarenlang het populairste goede voornemen. De meeste mensen willen in een nieuw jaar wat gewicht verliezen. Ook vaker sporten staat vaak hoog op het lijstje van goede voornemens. Maar waarom houden we deze goede voornemens vaak niet vol?

Verplichting

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar waarom goede voornemens mislukken. Eén van de redenen is dat we niet snel genoeg resultaat zien. Ook blijkt dat veel mensen zich wel voornemen om in het nieuwe jaar dingen te veranderen, maar daar eigenlijk nooit aan beginnen. Het missen van een coach of buddy is eveneens een belangrijke reden om af te haken. Daarnaast mislukken goede voornemens vaak omdat we ze kiezen op basis van ‘wat moet’. Daardoor voelt het als een verplichting en dat is moeilijk op te brengen aan het eind van een lange werkdag.

Met onderstaande tips helpt Sport.nl je je goede voornemens wél vol te houden. Dan behoor jij tot die kleine groep die zijn nieuwe gewoonten het komend jaar zonder al te veel problemen doorzet.

Doe het samen

Het is inmiddels algemeen bekend: de kans dat je je goede voornemen(s) haalt, is vele malen groter als je een partner zoekt met hetzelfde doel. Samen kun je elkaar motiveren. Het helpt ook als je aan vrienden en familie je goede voornemens vertelt. Zij kunnen je steunen en rekening houden met jouw doel.

Beloon jezelf

Stel jezelf kleine beloningen in het vooruitzicht als je weer een stap verder op de weg naar je doelstelling hebt gezet. Je kunt bijvoorbeeld de hometrainer voor de televisie zetten en tijdens het sporten naar je favoriete serie kijken of na een week lang gezond gegeten te hebben, op zondag kiezen voor iets wat je echt lekker vindt.

Meten is weten

Om te bepalen of je je doelen haalt moet je ze meetbaar maken. ‘Ik wil afvallen’ is een abstracte doelstelling. ‘Ik wil in juni 5 kilo lichter zijn’, dat is wel meetbaar! Het is ook makkelijker om aan je doelen te voldoen als ze meetbaar zijn. Er is namelijk niets zo motiverend dat weten dat je je goede voornemens hebt behaald. 

Realistisch

Zorg ook dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Beperk je tot één goed voornemen. Het volhouden van meerdere goede voornemens is enorm lastig. Vraag niet te veel van jezelf en leg de lat niet te hoog. Je voornemen moet haalbaar zijn, dus neem je niet voor een marathon te lopen als je niet sportief bent.

Voel je niet schuldig

Fouten maken is menselijk, dus vergeef jezelf een misstap. Als je een keer niet gesport hebt of een zak snoep hebt opgegeten, betekent dit niet dat jouw goede voornemens niets meer waard zijn. Zie het als een tijdelijke onderbreking van je plan. Schuldgevoelens helpen je niet verder. Blijf daarom positief en pak snel de draad weer op.

Maak een plan

Bedenk vooraf altijd waarom je iets wilt doen en maak een plan. Op die manier maak je voor jezelf duidelijk hoe je je doel(en) kunt bereiken en kun je daar in fases naartoe werken. Je doet ook geen boodschappen zonder lijstje en je stapt ook niet in je auto zonder te weten waar je naartoe rijdt.

Conclusie

We hebben moeite om onze goede voornemens vol te houden, maar vaak komt dat omdat we het op eigen kracht willen doen en we het te moeilijk voor onszelf maken. Probeer voor 2016 een partner te vinden met wie je samen je doel kunt bereiken, maak een plan en vergeet jezelf niet regelmatig te belonen. Wedden dat je goede voornemen uitgroeit tot een gewoonte!

 

Bronnen: Optimalegezondheid.com, Trendstyle.net en ONVZ.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment