Hoe herken je toegevoegde suikers op het etiket?

Evelien Koster


Te veel suiker eten is niet goed. Je loopt niet alleen het risico om aan te komen, maar ook een verhoogde kans op diabetes, hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Dat betekent niet dat je alle soorten suiker meteen als vijand moet beschouwen. “Niet de natuurlijke suikers in fruit, die dankzij de vezels trager worden opgenomen”, zegt Debbie Krivitsky, diëtiste aan Harvard University. “Het is vooral de toegevoegde suiker die problematisch is, zoals honing en stroop.”

Bloedsuikerspiegel

Het gevaar van toegevoegde suikers is dat ze snel verteren en snel geabsorbeerd worden. Dat veroorzaakt schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dr. David M. Nathan, professor aan Harvard Medical School, legt uit: “Daardoor moet de alvleesklier meer insuline produceren om die suikerspiegel weer stabiel te krijgen. Kan de alvleesklier de vraag naar insuline niet bijhouden, dan stijgt de bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot grotere problemen zoals insulineresistentie en op langere termijn diabetes.”

Van crackers tot ketchup

Toegevoegde suiker zit natuurlijk in frisdrank, snoep en koekjes, maar ook in producten waar je minder snel aan denkt. Bijvoorbeeld in brood, ontbijtgranen, crackers, spaghettisaus, ketchup, yoghurt en lightproducten.

Ezelsbruggetje

Een ezelsbruggetje om deze suikers op het etiket op te sporen is om in de lijst met ingrediënten te zoeken naar woorden die eindigen op -ose: bijvoorbeeld fructose, dextrose en maltose. Ook woorden als agavesiroop, ahornsiroop, basterdsuiker, bietsuiker, druivensuiker, kristalsuiker en rietsuiker komen veel voor op voedingsetiketten en wijzen dan op toegevoegde suikers.

Zes theelepels

Moet je suiker nu helemaal bannen uit je voedingspatroon zoals je weleens hoort? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dat niet nodig. Deze autoriteit raadt aan per dag maximaal ongeveer 25 gram – oftewel zo’n zes theelepels – toegevoegde suiker te nemen. Maar met al die verborgen suikers zit je daar al snel boven. Je beter bewust zijn van alle verborgen suikers die er in je voeding zitten, ook in producten waarvan je het niet verwacht, is dus zeker verstandig.

Bron: HLN.be

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment