Hoe haal ik meer uit mijn zwemtraining?

Evelien Koster


Je zwemtraining meer gevarieerd en uitdagend maken kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het aantal afgelegde baantjes uit te breiden of door je baantjes steeds binnen een snellere tijd af te leggen. Wat je doel ook wordt, het is belangrijk dat je kiest voor een geleidelijke opbouw om de kans op blessures klein te houden.

Maak het schematisch

Je pakt dat het beste aan door een schema te maken. Denk goed na over wat je doel is. Bijvoorbeeld: ik wil aan het einde van het jaar zestig baantjes achter elkaar kunnen zwemmen. Dat betekent dat je het aantal baantjes met twintig wilt uitbreiden. Zwem volgende week eens 42 baantjes en doe dat de week erna weer. De week daarna zwem je 44 baantjes en ook dit doe je de week erna opnieuw. Door het aantal baantjes om de vier weken met twee uit te breiden zit je aan het einde van het jaar op zestig.

Afwisselen in slagen

Een andere manier om je zwemtraining uitdagender te maken is om meer af te wisselen in de zwemslagen die je gebruikt: zwem bijvoorbeeld je eerste tien baantjes schoolslag, daarna tien baantjes borstcrawl en vervolgens tien baantjes rugslag. Door verschillende technieken te gebruiken, belast je ook verschillende spieren en haal je eveneens meer uit je training.

Warming-up en cooling-down

Welk doel je ook kiest: bouw je training altijd goed op. Ook al warm je bij zwemmen je spieren niet op dezelfde manier op als bij een hardloop- of fietstraining, een warming-up en cooling-down zijn belangrijk. Begin met een paar baantjes in een rustig tempo en ga daarna pas sneller zwemmen. Sluit weer af met een aantal rustige baantjes.

Bronnen: Voorkom blessures en Mijnzwemcoach.nl.

Foto: Shutterstock

 Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment