Hoe gezond eet jij? – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


In de meter op de website van de Volkskrant kun je voor allerlei producten en productgroepen opzoeken hoeveel suiker en zout er per 100 gram in zit en ook hoeveel verzadigd vet, de niet zo gezonde vetsoort, het bevat. Zoek je dit op voor een productgroep, dan kun je de verschillende producten die daarbinnen vallen in overzichtelijke diagrammen met elkaar vergelijken.

Snacks

Je zou het misschien niet verwachten, maar een lekker kroketje met mosterd is lang zo slecht nog niet voor je. In één rundvleeskroket zit 1,5 gram suiker, 2,5 gram verzadigd vet en 1,2 gram zout. Dat maakt een kroket een gezondere snack dan bijvoorbeeld een liga, die 21 gram suiker, 6,7 gram verzadigd vet en 0,88 gram zout bevat, of dan een yoghurt-fruitbiscuit, die 43 gram suiker, 9 gram verzadigd vet en 0,6 gram zout bevat.

Broodbeleg

In de meter kun je ook opzoeken wat het meest verantwoorde broodbeleg is. Daar scoren verschillende vleeswaren, zoals achterham, schouderham en fricandeau, relatief laag als het gaat om de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout die erin zit. Kokosbrood (met 44,2 gram suiker en 19,9 gram verzadigd vet), hazelnootpasta (met 56,8 gram suiker en 11 gram verzadigd vet) en hagelslag (met 65 gram suiker en 10 gram verzadigd vet) komen naar voren als minder gezond broodbeleg.

Groenten en fruit

Waar het gaat om verse groenten en fruit hoef je niet bang te zijn dat je te veel verzadigd vet of zout binnenkrijgt. De mango komt in de meter naar voren als een van de fruitsoorten die de meeste suiker bevat: 14 gram. Witte druiven zitten daar met 16 gram nog iets boven. In de in deze tijd van het jaar geliefde winterpeen zit net als in tomaten, uien en verschillende zeegroenten relatief weinig suiker.

Maaltijden

Wil je een complete en gezonde maaltijd op tafel zetten? Dan komen onder andere paella met zeevruchten, een maaltijdsalade met gegrilde kip, een maaltijdpannetje met roerbakrunderreepjes en een stoommaaltijd met zalm-roomsaus uit de bus als gezonde keuzes. American pancakes, kipsaté, quiche en poffertjes scoren minder goed.

Meet het zelf

Wil jij je meer verdiepen in hoe gezond je eet? Neem dan eens een kijkje in de Volkskrant-meter.

 

Bron: Volkskrant.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment