Hoe ga je als judoka goed om met je gewicht?

Evelien Koster


Als je aan wedstrijdjudo doet, krijg je automatisch te maken met gewichtsklassen. En omdat je graag een zo goed mogelijke prestatie wilt leveren binnen jouw klasse, ben je al snel continu bezig met het bereiken van je ideale wedstrijdgewicht, en dus met afvallen. In sommige gevallen gaan sporters daarbij zo ver, dat ze heel weinig eten of zelfs maaltijden overslaan om maar gewicht kwijt te raken.

Gewicht kwijtraken

“Bijna iedereen probeert in de laatste week voor een wedstrijd nog gewicht kwijt te raken”, weet sportarts en oud-topjudoka Jessica Gal. “Van de judoka’s in Nederland onder de 15 jaar heeft 68 procent dat wel eens gedaan. In de leeftijdscategorie tot 18 jaar is dat 78 procent, bij de groep tot 21 jaar 85 procent en boven de 21 jaar 92 procent.”

Hoe ouder, hoe langer

Judoka’s onder de 15 jaar beginnen gemiddeld 6,7 dagen voor een wedstrijd met afvallen en proberen dan gemiddeld 1,6 procent van hun lichaamsgewicht kwijt te raken. Hoe ouder judoka’s worden, hoe langer van tevoren ze bezig zijn met afvallen en hoe meer lichaamsgewicht ze kwijt proberen te raken.

Losgaan

“Wat het lastig maakt, is dat je na een periode waarin je weinig hebt gegeten en streng voor jezelf bent geweest toch vaak in de verleiding komt om een beetje los te gaan en weer meer te eten”, weet Jessica. “Daardoor neemt je gewicht dan vlak na de wedstrijd juist extra toe. En als je om de twee tot drie weken een wedstrijd hebt, moet je al snel daarna weer gaan afvallen.”

Spiraal

Het beste is daarom om te zorgen dat je helemaal wegblijft uit die spiraal van streng afvallen, jezelf veel ontzeggen en dan na de wedstrijd losgaan met eten, zegt Jessica. “Maar dat is best lastig, omdat je vaak veel wedstrijden hebt. Daardoor is er geen moment dat je even niet op je gewicht hoeft te letten. Het begint vaak onschuldig: één of anderhalve kilo afvallen is niet zo moeilijk. Maar met de leeftijd neemt het toe en gaat je gewicht steeds verder op en neer.”

Goed voedingspatroon

Het advies van Jessica: “Houd je aan een goed voedingspatroon waar jij je lekker bij voelt. En eet af en toe ook iets dat misschien minder gezond is, maar dat je wel erg lekker vindt. Jezelf alles ontzeggen werkt niet. Als je een goede balans houdt in je voeding, dan blijf je vanzelf weg uit die spiraal van schommelen met je gewicht. En moet je toch een beetje afvallen, begin dan op tijd en doe iets meer duurarbeid in plaats van heel intensieve trainingen om extra calorieën te verbranden. Als je op tijd begint en niet te veel hoeft af te vallen, is het geen probleem.”

Website

Binnenkort gaat de website www.wedstrijdgewicht.nl live. Hier vind je meer adviezen over hoe je goed omgaat met de combinatie van gewicht en het leveren van sportprestaties.

 

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment