Hoe bereid ik me voor op bikram yoga?

Evelien Koster


Bikram yoga is hot, letterlijk en figuurlijk. Deze variant van yoga wordt beoefend bij een temperatuur van ongeveer 40 graden en wordt in Nederland steeds populairder. Sporten bij zo’n hoge temperatuur is natuurlijk anders dan yoga in de buitenlucht of in een niet-verwarmde studio. Deze vijf tips helpen je om je eerste les goed te doorstaan.

1. Drink veel water

Zorg dat je veel water hebt gedronken voordat je aan je eerste les bikram yoga begint. Maar overdrijf het ook weer niet: je hoeft niet liter na liter naar binnen te werken, iets meer drinken dan normaal is goed genoeg. Neem ook minstens een liter water mee naar de les, want reken maar dat je flink gaat zweten en dorst krijgt.

2. Eet genoeg

Voor eten geldt eigenlijk hetzelfde. Een yogales in een hete studio vraagt veel van je lichaam, dus het is belangrijk dat je van tevoren genoeg gegeten hebt en dus voldoende energie hebt om de hele les vol te houden. Vlak voor de les nog eten is niet verstandig. Het beste kun je maximaal twee uren voor je les begint een lichte maaltijd nemen.

3. Vertel aan de instructeur dat je nieuw bent

Misschien durf je niet zo goed te zeggen dat je voor het eerst aan bikram yoga doet, maar het is echt een aanrader om dit wel te doen. Je yogaleraar zal je maar wat graag tips geven voor je eerste les. Hij of zij wil immers ook dat dit voor jou een leuke ervaring wordt. Vraag ook gelijk wat de beste plek in de ruimte is om de les goed te volgen. Zo haal je het maximale uit je kennismaking met bikram yoga.

4. Adem in, adem uit

Vind je het lastig om de oefeningen in de warme studio vol te houden? Focus je dan op je ademhaling. Je zult zien dat je er rustig van wordt en weer verder kunt met het uitvoeren van de oefeningen. Het is helemaal geen schande als je tijdens je eerste les niet voluit meedoet. Luister goed naar je lichaam, neem een pauze als je die nodig hebt en pak daarna de draad weer op.

5. Stop niet te snel

Twijfel je na je eerste les of je bikram yoga wel echt leuk vindt? Zet dan toch nog even door. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de warmte. Daardoor ervaar je een tweede of derde les vaak al heel anders.

Bronnen: Elephantjournal.com en Santé

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment