Hoe begin je met een obstacle run?

Evelien Koster


Als kind vinden we het vaak heerlijk om met water en modder te spelen, maar hoe regelmatig doe je dat nou nog als je wat ouder wordt? Meestal niet vaak meer. En dat is precies wat obstacle runs zo leuk maakt: vies aan de finish komen is zelfs verplicht, want dat betekent dat je het parcours goed hebt afgelegd.

Saamhorigheid

Iets anders dat obstacle runs leuk maakt, is de saamhorigheid. Waar het competitie-element bij bijvoorbeeld hardloopwedstrijden best belangrijk is, is dat bij een obstacle run heel anders. Je helpt en motiveert elkaar om de hindernissen onderweg te bedwingen. Bijvoorbeeld door iemand een duwtje of opstapje te geven om over een muurtje te klimmen of aan te moedigen om dwars door een sloot te gaan.

Voor alle leeftijden

Bovendien zijn obstacle runs niet leeftijdsgebonden. Vergeleken met survival runs zijn obstacle runs een stuk minder technisch en verder zijn de afstanden vaak ook korter, zodat zowel jong als oud mee kan doen. Je kunt dus ook met je hele gezin of familie deelnemen aan een obstacle run.

Fysiek en mentaal

Obstacle runs dagen je zowel fysiek als mentaal uit. Zo kun je onderweg bijvoorbeeld prikkeldraad tegenkomen waar je onderdoor moet kruipen, muren en touwnetten waar je overheen moet klimmen, autobanden die je moet verplaatsen of sloten waar je doorheen moet zwemmen. Dat vraagt niet alleen veel van je lichaam, er is soms ook een portie lef voor nodig.

Bootcamplessen

Als je je voor het eerst aan een obstacle run wilt wagen, is het slim om vooraf een paar lessen bootcamp te volgen. Net als bij een obstacle run wissel je daarin hardlopen af met het doen van andersoortige oefeningen. Andere sporten die een goede trainingsvoorbereiding vormen op je obstacle run, zijn zwemmen, hardlopen, cardiotraining en spinning.

Kracht

Niet alleen een goede conditie komt van pas tijdens je obstacle run, ook spierkracht is nuttig, bijvoorbeeld als je in een touw moet klimmen of over een muurtje heen moet. Sporten die je hierbij helpen zijn naast bootcamp ook crossfit, HIIT-training en krachttraining in de sportschool.

Schoenen

Voor je eerste obstacle run is het prima om je gewone hardloopschoenen te dragen. Pas als je echt de smaak te pakken hebt en vaker obstacle runs wilt gaan doen, is het slim om schoenen aan te schaffen die speciaal hiervoor geschikt zijn. Denk aan schoenen met veel grip die licht aan je voeten voelen en makkelijk water afvoeren.

Meedoen

Ben je benieuwd waar je bij jou in de buurt binnenkort mee kunt doen aan een obstacle run? Neem dan een kijkje op de website Obstakels.com. Deze website is ook een goed startpunt voor nog meer trainings- en kledingtips. 

Bron: Obstakels.com

Foto: Shutterstock



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment