Hardlopen na de bevalling: hoe start je weer op?

Evelien Koster


Een bevalling vraagt veel van je lichaam. Je lijf heeft tijd nodig om daarvan te herstellen. Belangrijk is dat je pas weer begint met hardlopen als je gezond genoeg bent. Hardlopen na je bevalling kan je helpen om je energiepeil weer op te krikken. Ook geeft het je wat extra tijd voor jezelf in een periode die erg hectisch is en veel van je vraagt. Sommige kersverse moeders merken dat het hardlopen na de bevalling zwaar is voor je spieren en bindweefsel. Ook wordt er soms wel gezegd dat moedermelk na het sporten anders smaakt.

Acht tips

Heb je wat langer nodig om te herstellen van je bevalling, dan kun je van je arts het advies krijgen om even niet hard te lopen. Door goed naar je eigen lichaam te luisteren en het doktersadvies ter harte te nemen, krijg je vanzelf een goed beeld van wanneer jij en je lijf weer klaar zijn om te gaan hardlopen. Gebruik dan de volgende zeven tips om terug te komen op je oude niveau.

1. Geniet van het hardlopen

Hardlopen moet niet iets zijn dat je doet omdat het moet. De beste motivatie om weer te beginnen is bedenken waarom je zo van het hardlopen geniet. Bijvoorbeeld omdat je je energieker voelt doordat je lekker aan het bewegen bent of omdat het je wat quality time voor jezelf geeft.

2. Begin op de loopband

De loopband in de sportschool zet je knie- en enkelgewrichten minder onder druk dan een verharde weg of andere ondergrond. Bovendien zijn er andere apparaten in de buurt waarop je ook weer rustig je conditie kunt opbouwen.

3. Wees lief voor jezelf

Een persoonlijk record zit er nu echt even niet in. Voel je niet teleurgesteld als je minder hard loopt dan voor je bevalling. Begin met rustig joggen, zodat je lichaam weer kan wennen aan de inspanning, en bouw duur en tempo langzaam op.

4. Maak een nieuw schema

Met een pasgeboren baby is het tijd om je oude hardloopschema eens kritisch te bekijken en waar nodig bij te stellen. Je hebt wellicht minder tijd om te sporten of zult je trainingen op andere momenten moeten plannen. Als je de tijdstippen waarop je wilt hardlopen goed inplant, kun je vast regelen dat je partner of iemand anders voor jouw kindje zorgt terwijl jij sport.

5. Eet en drink goed

Eten en drinken tijdens het sporten zijn zo vlak na de bevalling belangrijker dan ooit. Drink voldoende water tijdens het hardlopen. Waarschijnlijk eet je ook meer. Als je borstvoeding geeft, heb je per dag 500 calorieën extra nodig.

6. Koop een hardloopkinderwagen

Waarom zou je het nuttige niet met het aangename combineren? Een hardloopkinderwagen kun je vooruit duwen tijdens het hardlopen. Zo heb je quality time met je pasgeboren kindje én je bent lekker aan het sporten.

7. Schrijf je in voor een evenement

Met een evenement in het vooruitzicht heb je een goede reden om weer te gaan hardlopen. Met MY ASICS bijvoorbeeld kun je een doeltijd bepalen en een persoonlijk trainingsschema maken waarmee je verantwoord naar een evenement kunt toewerken.

8. Loop samen

Wil je het liefst het hardlopen starten in een groep, dan is Start to Run van de Atletiekunie wellicht wat voor je. De eerstvolgende editie start op 5 september. Hier vind je meer informatie.

Bron: Asics

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment