Worteltjes, bonen, spinazie, broccoli, bloemkool, boerenkool, bietjes: de meeste kinderen eten er veel te weinig van. Om daar verandering in te brengen kwamen afgelopen week meer dan honderd gezondheidsdeskundigen bij elkaar voor de Groente-Top.
Jong geleerd, oud gedaan
Maar één op de vijf kinderen van 2 of 3 jaar eet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 50 tot 100 gram groente, zo blijkt uit onderzoek. Terwijl het juist voor heel jonge kinderen belangrijk is dat ze groente leren eten, zegt kinderarts Koen Joosten tegen RTL Nieuws. “Het is bepalend voor de smaakontwikkeling en voor een gezond eetpatroon op latere leeftijd. Als je in je jonge levensjaren veel groente eet, neem je dat de rest van je leven mee.”
Varieer
Maar hoe zorg je nu dat kinderen ook echt meer groenten gaan eten? “Varieer, wees creatief en maak het leuk”, zo luiden de drie tips van Koen. Om met dat eerste te beginnen: “in een komkommer zitten andere voedingsstoffen dan in spinazie, dus probeer zo veel mogelijk af te wisselen.”
Maak het leuk
Koen heeft ook een advies om groente eten leuk te maken. “Drapeer beleg op een bepaalde manier op een boterham, maak er figuurtjes mee, probeer verschillende bereidingsmethodes uit.” Het helpt ook om de groente-inname te verspreiden over de dag. “Geef bijvoorbeeld snoeptomaatjes of komkommertjes mee als snack.”
Herhaal
Lukt het niet meteen om jouw kind meer groente te laten eten? Stop dan niet met proberen. “Herhaal, herhaal, herhaal. Je moet een kind minimaal tien keer een smaak aanbieden wil het die smaak lekker gaan vinden.” En je kunt niet vroeg genoeg beginnen om je kind te laten wennen aan verschillende groenten. Dat kan zelfs al tijdens de zwangerschap. “Smaakontwikkeling begint in de baarmoeder. Als een aanstaande moeder veel broccoli eet, is de kans groot dat het kind dat ook lust.”
Bron: RTL Nieuws
Foto: Shutterstock