Groene thee: een slimme sportdrank

Evelien Koster


Naar de gezondheidsvoordelen van groene thee zijn heel wat onderzoeken gedaan. Zo zou groene thee overgewicht en het verouderingsproces tegengaan, helpen bij diabetes en goed zijn voor je geheugen. Ook geeft groene thee je energie en helpt het je om sneller te herstellen, bijvoorbeeld van een zware training. 

Onschadelijk

In veel theesoorten zitten antioxidanten en vitamines die je immuunsysteem helpen te versterken. Zo bevat groene thee cafeïne, theïne, theanine, thebromine, thephylline en vitamine c. Voor jou als sporter is het nuttig dat die antioxidanten ervoor zorgen dat de vrije radicalen – die in je lichaam aangemaakt worden tijdens het trainen en die zorgen voor spierpijn en vermoeidheid – onschadelijk worden gemaakt.

Japanse thee

Eén van de meest gezonde theesoorten is het Japanse Matcha: een groene thee die niet in zakjes zit, maar in poedervorm wordt verkocht. Van alle soorten thee bevat Matcha de meeste antioxidanten. Die zorgen er bij deze theesoort voor dat de cafeïne die erin zit langzaam vrijkomt, zodat je geen cafeïnepiek hebt zoals bij koffie.

Stofwisseling

Niet alleen voor of tijdens, maar ook na een pittige training is een kopje thee een slimme sportdrank. Groene thee stimuleert het GABA, een neurotransmitter die betrokken is bij ontspanning en bij de afgifte van groeihormonen. Daarmee bevordert het drinken van groene thee het herstel van je spieren. Ook heeft groene thee een positief effect op je stofwisseling. Het helpt bijvoorbeeld bij het splitsen van vet, waardoor je je maaltijd na het sporten sneller verteert.

Groene thee zetten

Een kopje groene thee zet je net iets anders dan zwarte thee. Om zo veel mogelijk werkzame stoffen te behouden kook je eerst water, laat je dat ongeveer vijf minuten afkoelen en giet je het dan pas op de theebladeren. Laat het even trekken en drink je thee dan op. Gebruik een thee-ei als je niet wilt dat er allemaal blaadjes in je thee ronddrijven.

Bronnen: Runner’s World en Stoere Vrouwen Sporten

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment