Giathlon ’15: meters maken voor je medemens

Evelien Koster


Op 13 december heeft in Dordrecht de grootste indoortriatlon van Europa plaats. Tijdens dit nieuwe sportieve evenement maak je in één uur tijd zwemmend, op de fiets en lopend zo veel mogelijk meters.

De triatlon is een van de meest zware en fascinerende duursporten die je kunt beoefenen. Het zet allerlei spiergroepen aan het werk en vraagt het uiterste van je lichaam. Ook mentaal vergt het nogal wat van je. Met de juiste training en ondersteuning blijkt de triatlon echter geen onneembare horde voor veel sporters.

Drempels

De fysieke en mentale drempels die je over moet om goed voorbereid aan de start van dit evenement te kunnen verschijnen, zijn te vergelijken met de moeite die veel gehandicapte sporters (of G-sporters) moeten doen om te kunnen sporten. Nederland telt maar liefst 1,7 miljoen mensen met een handicap. Voor velen ligt de dichtstbijzijnde sportlocatie met gehandicaptenvoorzieningen op meer dan tien kilometer reizen.

Dat moet beter! Saskia van den Ouden, koningin van de paratriatlon in Nederland: “Als sporter een been verliezen is verschrikkelijk, maar vervolgens geen (financiële) mogelijkheid hebben om aangepast te kunnen blijven sporten… Dat kan in mijn ogen niet in een welvarend land als Nederland. Daarom steun ik de Giathlon ’15 en Fonds Gehandicaptensport. Omdat iedereen in Nederland moet kunnen sporten!”

Inspiratie

Een aantal triatleten besloot de G-sporters de helpende hand toe te steken. Samen met het Fonds Gehandicaptensport namen zij het initiatief tot de organisatie van een sympathiek evenement, speciaal voor hun collega-sporters met een handicap: de Giathlon ’15.

Fonds Gehandicaptensport-ambassadeur Bibian Mentel, paralympisch en wereldkampioen snowboarden: “Er zijn helaas te veel dokters, specialisten en fysiotherapeuten die mensen wijzen op de beperkingen van een lichamelijke handicap. Ik wil graag inspireren, laten zien en voelen dat er een wereld aan mogelijkheden is voor mensen een handicap. Ook in de sport!”

Collega-ambassadeur Guus Hiddink: “Sporten maakt mensen sterk. Fysiek en mentaal. Daarom is het zo belangrijk dat sporten voor iedereen vanzelfsprekend is. Ga met ons de strijd aan tijdens de Giathlon en geef voor de gehandicaptensport!”

Race tegen de klok

Giathlon ’15 is een driekamp, maar zeker niet één-op-één gelijk aan een originele (lees: hele) triatlon. Het is een race tegen de klok: in een per discipline vastgestelde tijd (10 minuten zwemmen, 30 minuten fietsen en 20 minuten lopen) moeten deelnemers simpelweg zo veel mogelijk meters maken.

Tussen de verschillende onderdelen wordt de tijd stopgezet, zodat je je kunt verplaatsen naar en klaarmaken voor het volgende onderdeel. De ‘pauzes’ tussen het zwemmen en fietsen én tussen het fietsen en lopen worden aan de hand van het aantal aanmeldingen (en het niveau van de deelnemers) vastgesteld.

Doorzetten en afzien

De wedstrijd kent drie inschrijvingsgroepen. Ben je tussen de 6 en 14 jaar jong en in het bezit van zwemdiploma A, dan kun je je aanmelden als een van de Ironkids.

Ben je ouder, dan schrijf je je individueel in. Het eindklassement volgt uit de volgende optelsom:

  • afstand in meters tijdens het zwemmen maal 20, plus
  • afstand in meters tijdens het fietsen maal 1, plus
  • afstand in meters tijdens het lopen maal 2. 

Ook kun je meedoen met twee collega’s in een bedrijventeam, waarbij alle deelnemers alle onderdelen afleggen. Het totaal van de drie deelnemers bepaalt het eindresultaat.

Aan deelname hangen allerlei leuke voordelen en gadgets vast: trainingsschema’s, mooie sportspullen, deelname aan clinics, meet & greets met topsporters en kans op prachtige prijzen. Op de website van het evenement lees je hier meer over.

Doneren

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om zo veel mogelijk euro’s bij elkaar te sporten. Samen met 1.000 andere deelnemers ga je een bedrag bij elkaar zwemmen, fietsen en lopen waarmee je sporten voor sporters met een handicap een stuk vanzelfsprekender maakt.

Zorg er dus voor dat vrienden, familie, kennissen en collega’s jou persoonlijk sponsoren of een algemene donatie doen. Iedere individuele deelnemer aan de Giathlon ’15 heeft de uitdaging om een bedrag van 400 euro aan donatiegelden voor de gehandicaptensport op te halen. Voor Ironkids is dat een totaalbedrag van 25 euro. Voor bedrijventeams geldt een inspanningsverplichting van 1.200 euro.

In zestig minuten tot het uiterste van je kunnen gaan. Doorzetten en afzien. Misschien wel het zwaarste wat je gedaan hebt in je sportieve leven. Maar ook het beste. Want je doet het voor al die sporters met een handicap. Daar draait het om bij Giathlon ’15.

Belevenis

Naast een mooie gelegenheid om een fantastische prestatie neer te zetten en echt iets voor een ander te betekenen, is er heel veel te beleven! Natuurlijk zijn er toptriatleten en andere topsporters aanwezig. Ook de ambassadeurs van Fonds Gehandicaptensport zijn van de partij. Bibian Mentel en Guus Hiddink, maar ook Barbara de Loor, Carl Verheijen, Toine van Peperstraten, Peter Faber en Gert-Jan Theunisse dagen je uit tot het uiterste te gaan.

Het is een sportieve belevenis voor sporters van alle niveaus! Op locatie zijn er DJ’s, entertainment, clinics, lezingen en leuke activiteiten voor kinderen. En je krijgt volop de gelegenheid om meer te weten te komen over deze fascinerende sport. Uiteraard zijn er mooie sportprijzen te winnen in de verschillende categorieën.

Doe mee!

Ben jij op zoek naar een mooie uitdaging voor de winterperiode? Hou je van zwemmen, fietsen en lopen? En draag je de gehandicaptensport een warm hart toe? Dan wil je hierbij zijn!

Haal alles uit jezelf voor sporters met een handicap! Ga de strijd aan en zet binnen het uur een ijzersterke prestatie neer. Schrijf je voor 1 november in voor de allereerste Giathlon, voor jezelf én voor alle sporters met een handicap van Nederland. En doe het snel, want er zijn maximaal 1.000 startbewijzen beschikbaar!

Bron: Giathlon.nl

Foto: FacebookWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment