Geen stopwatches meer langs de baan

Evelien Koster


Meten is weten. Wie de lat voor zichzelf bij voorkeur steeds iets hoger legt, wil maar al te graag precies voor ogen hebben hoe het met zijn progressie gesteld is. Nauwkeurige meting, van afstanden en rondetijden, en de mogelijkheid om die data op eenvoudige wijze inzichtelijk te maken, dat is waar de prestatiegerichte breedtesporter om zit te springen!

Vuurdoop

InnoSportLab Sport en Beweeg! springt hierop in met de ontwikkeling van een monitoringsysteem voor de recreatieve sporter: Do It Yourself Analysis. Nauwkeuriger rondetijden en begrijpelijke data voor sporters en coaches – het zijn slechts een paar voordelen die het nieuwe prestatiemonitoringssysteem met zich meebrengt.

Vandaag wordt dit systeem, ontwikkeld door InnoSportNL, Gemeente Eindhoven, OP NOORD, MYLAPS Sports Timing en Studio2 Communications, aan een belangrijke test onderworpen: zijn eerste officiële wedstrijd. Op het terrein van het Eindhovense sportcomplex OP NOORD zijn voor de tiende Grand Prix van wielervereniging Squadra Veloce onder meer tijdmeetlussen en sensoren aangebracht. De tijdmeetlussen maken het in combinatie met de MYLAPS ProChip voor amateursporters mogelijk hun sportprestaties op diverse onderdelen in kaart te brengen.

Stopwatch aan de wilgen

Voormalig Nederlands baanwielrenner Robert Slippens is nauw betrokken bij het Do It Yourself-project. Hij is met het bedrijf Studio2 Communications verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de software, die ervoor zorgt dat de verkregen data van sporters naar bruikbare informatie worden vertaald.

Slippens: “Vooral coaches en wedstrijdjury’s van cyclische sporters zijn enorm geholpen bij dit monitoringssysteem. Ronde- en of tussentijden van alle sporters worden direct getoond via een iPad/laptop, waardoor het gebruik van stopwatches tijdens wedstrijden niet meer nodig is.”

De prestaties van de atleten worden opgeslagen in het systeem. Aangezien de gegevens daarna op ieder gewenst moment terug te halen zijn, kan het systeem van grote toegevoegde waarde zijn tijdens trainingen. Diverse statistieken zijn eenvoudig toe te passen en sportprestaties worden overzichtelijk in beeld gebracht.

Meer weten?

Ben jij ook een datajunkie en wil je graag meer weten over het DIY-monitoringsysteem? Kijk dan eens op de website van InnoSportLab Sport en Beweeg!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment