Pruimen, vijgen, abrikozen, dadels, bananen: het zijn allemaal voorbeelden van fruitsoorten die je ook in de gedroogde variant kunt eten. Nadeel van het drogen van fruit is dat de vitamine C verloren gaat. Toch blijven er nog voldoende voedingsstoffen over om te kunnen zeggen dat gedroogd fruit gezond is.
Vol voedingsvezels
Zo bevat het bijvoorbeeld veel vitamine B1 en B2, ijzer, kalium, magnesium, foliumzuur en koper. Ook zit het merendeel van de gedroogde vruchten, bijvoorbeeld abrikozen, vijgen en pruimen, vol met voedingsvezels, die belangrijk zijn voor een gezond voedingspatroon. Vezels zijn bijvoorbeeld goed voor je hart- en bloedvaten en je stoelgang.
Goed voor je cholesterol
Gedroogd fruit heeft ook een positieve uitwerking op het cholesterol in je lichaam. Dat komt doordat er antioxidanten in zitten, die het goede cholesterol (HDL) beschermen en ontstekingsremmend werken.
Zoet
Toch kleeft er naast de afwezigheid van vitamine C ook nog een nadeel aan gedroogd fruit, letterlijk zelfs. Het is namelijk behoorlijk zoet en plakkerig. Kleine stukjes vruchten kunnen daardoor aan je tanden blijven plakken en gaatjes veroorzaken waar jij en je tandarts niet blij van worden.
Goede vervanger van snoep
Door die zoete smaak is gedroogd fruit met haar vitamines, mineralen en vezels wel een goede vervanger van snoep. Je kunt het eigenlijk altijd en overal eten, bijvoorbeeld als tussendoortje of als gezonde snack na een training. Andere smakelijke aanraders zijn een schaaltje magere yoghurt met gedroogde vruchtjes als toetje of als ontbijt in combinatie met muesli, gedroogd fruit door een salade en een Marokkaanse tajine met gedroogde vruchten.
Bronnen: Gezondheidsnet.nl en Voedingscentrum.nl
Foto: Shutterstock