Ga sporten voor een beter geheugen

Evelien Koster


Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen kwamen tot deze conclusie op basis van een voorlopig onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. 

Dopamine 

Als je aan het leren bent, sla je eigenlijk kennis of ervaringen voor langere tijd op in de hersenen. Om iets op te slaan moeten allerlei processen in zenuwcellen in gang worden gezet. Die processen worden in gang gezet door dezelfde stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten, zoals dopamine en noradrenaline. De onderzoekers wilden daarom weten of lichaamsbeweging helpt bij het opslaan van kennis.

Plaatjes kijken 

Ruim zeventig mensen bekeken op een computerscherm plaatjes waarvan ze de locatie moesten onthouden. Daarna werden de proefpersonen in drie groepen verdeeld. De eerste groep fietste meteen na de opdracht een half uur intensief. De tweede groep stapte vier uur na de taak op fiets en de derde en laatste groep sportte helemaal niet.

MRI-scan 

Twee dagen na de opdracht werd er van alle deelnemers een MRI-scan gemaakt om te kijken naar hun hersenactiviteit terwijl ze een test deden om te zien wat ze hadden onthouden. Tussen de groep die meteen ging fietsen en de groep die niet bewoog, zat geen noemenswaardig verschil. De groep die na vier uur ging fietsen, presteerde wel duidelijk beter op de geheugentaak. 

“Zowel de geheugentest als de onderliggende hersenactiviteit wijst op een betere geheugenopslag als je vier uur na het leren een tijdje fysiek bezig bent”, aldus hoofdauteur Eelco van Dongen.

Verder onderzoek

De onderzoekers willen nog verder onderzoek doen om te kijken of het effect ook bij andere vormen van fysieke inspanning ontstaat, of alleen bij fietsen. Daarnaast wordt ook gekeken of vier uur later fietsen of sporten het ideale moment is.

Hoopgevend 

De resultaten zijn in ieder geval hoopgevend. Voor wie lastige tentamens voor de boeg heeft, een presentatie moet voorbereiden of ergens anders voor moet leren, kan het dus lonen om vier uur na het leren een stevig rondje te fietsen.

Bronnen: NU.nl en Gezondheidsnet.nl

 Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment