Fierljeppen is eigenlijk een bijzondere vorm van atletiek. Je moet er goed voor kunnen sprinten, klimmen en verspringen. Om de techniek onder de knie te krijgen heb je veel training, oefening en lenigheid nodig. Veel fierljeppers die in de top van Nederland springen zijn ook goede turners. In de aanloop is het belangrijk je stappen zo precies mogelijk af te passen, waar je een uitstekend gevoel voor timing voor nodig hebt.
Sterke arm- en beenspieren
Voor het klimmen in de stok heb je sterke armspieren nodig, maar ook getrainde beenspieren: zodat je je lichaam met armen én benen omhoog kan duwen. Een goede wintertraining voor het fierljeppen doe je dan ook in het krachthonk.
In het water
Je tijdens een sprong terug laten vallen richting de schans is verboden, al was het maar omdat dat veel te gevaarlijk is. Spring je verkeerd, dan zit er dus niks anders op dan een plons in het water. Gelukkig wordt er tegenwoordig altijd over schoon water gesprongen. Dat was vroeger wel anders: toen dreven er nog weleens fietsen in het water waar wedstrijden werden gehouden. Of nog erger: er werd gesprongen over water waar de riolering op uitkwam of waar ratten in zwommen.
Verenigingen
Vroeger werden voor het fierljeppen houten polsstokken gebruikt, maar tegenwoordig spring je met polsen van aluminium of carbon. Overal waar water is kun je fierljeppen, maar anders dan bij een potje voetbal of tennis heb je het materiaal daarvoor vast niet zelf in huis. Om te ontdekken of je het polsstokverspringen leuk vindt kun je vooral in Friesland en Holland bij verschillende verenigingen met een fierljepschans terecht om het eens uit te proberen.
Zomeruitje
Op verschillende locaties wordt fierljeppen ook aangeboden als personeelsuitje of activiteit om bijvoorbeeld samen met vrienden, familie of leden van je sportvereniging te doen. Een leuk uitje voor in de zomer waarbij je de fijne kneepjes van het fierljeppen leert en veel lol kunt maken rond en in het water.
Foto: Flickr CC/Bert Knottenbeld