Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen eSports en gamen. Alle eSports zijn games, maar niet alle games zijn eSports. Gamen is bijvoorbeeld met je vrienden op zaterdagavond voor de lol FIFA 17 spelen. eSports is als je als gamer gaat meedoen aan serieuzere competities en er (mogelijk) je geld mee kunt verdienen. Kort samengevat is eSports – ook wel electronic sports genoemd – competitief gamen. Amateurteams of professionele spelers gaan met elkaar de strijd aan, individueel of in teamverband. Voor een groot deel gebeurt dit online, maar ook op grote evenementen.
Wat heb je nodig?
Om te kunnen gamen heb je een computer, laptop, smartphone, tablet of spelcomputer nodig. In veel gevallen is ook een internetverbinding noodzakelijk om online tegen anderen te kunnen spelen.
Hoe groot is de sport?
eSports heeft zich de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld. Er zijn wereldwijd al meer dan 190 miljoen eSports-fans. Om het in perspectief te zetten; dat is meer dan bijvoorbeeld ijshockey en American football. Met de toegenomen fans zijn ook de inkomsten in eSports de laatste jaren spectaculair gegroeid. Van 130 miljoen dollar in 2012 tot naar verwachting 465 miljoen dollar in 2017. De grootste games zijn League of Legends (maandelijks 100 miljoen spelers), Hearthstone (70 miljoen) en Overwatch (25 miljoen). In Nederland is ook FIFA enorm populair.
Is eSports leuker dan ‘echte’ sport?
Veel jongeren gamen dus niet alleen, ze volgen hun favoriete spelers en teams online. Zoals we massaal voor de televisie zitten voor een WK voetbal of de Olympische Spelen, zo kijken jongeren nu via hun laptop of smartphone naar een potje FIFA of League of Legends. Dat doen ze over het algemeen via Twitch, een site gericht op het streamen van games. Voor veel eSports-fans is kijken naar een game veel leuker dan naar ‘echte’ sport. In games gebeurt veel meer, er zijn geen hinderlijke onderbrekingen vanwege bijvoorbeeld reclames en je kunt eenvoudig de interactie aangaan met anderen. Daarnaast kun je op elk moment van de dag online wel een wedstrijd tussen eSporters volgen.
Gamen ongezond?
Lange tijd was de heersende gedachte dat gamen niet goed voor je was. Gamen zou bedreigend zijn voor het sport- en beweegniveau van de jeugd. Maar uit recent onderzoek blijkt dat een uurtje gamen per dag goed is voor het geheugen, strategisch plannen en de motoriek. En veel eSporters zijn professionals. Zij letten goed op hun gezondheid, sporten veel en slapen voldoende.
Is eSports sport?
Er wordt veel over deze vraag gediscussieerd. eSports heeft een hoop ingrediënten van een echte sport. eSporters trainen vaak 8 uur per dag, zitten in een huis waar ze samen trainen, krijgen ondersteuning van coaches, voedingsdeskundigen etcetera. eSports professionaliseert steeds verder. Aan de andere kant bewegen de spelers niet veel, maar verschilt dat zoveel van een schaker of darter? Feit is dat met name jongeren eSports hebben omarmd. Hun held is niet meer Arjen Robben, maar Koen Weijland.
Foto: Flickr (CC) / Jakob Wells