Hardlopen kost energie. Tijdens het rennen spreek je je energievoorraden aan en gaat je hartslag flink omhoog. Stort je je meteen na je hardlooptraining op die berg afwas die er nog staat of ga je achter de computer zitten om nog wat werk te doen, dan krijgt je hartslag niet de gelegenheid om rustig te zakken en herstel je niet goed. Doe je meteen na het hardlopen een oefening voor je ademhaling, dan zakt je hartslag geleidelijk en herstel je veel sneller.
Voor het slapen gaan
Na een training zit je vaak nog boordevol energie. Zeker als je ’s avonds traint kan dat ervoor zorgen dat je minder snel in slaap valt, zelfs als je heel moe bent. Een ademhalingsoefening helpt je om beter in slaap te komen.
Lekker loopritme
Je kunt ademhalingsoefeningen dus na je training doen, maar ook tijdens een hardlooprondje helpt het je om lekkerder te lopen. Als je aan het begin van je training even de tijd neemt om een oefening te doen, heb je vaak veel sneller een lekker loopritme te pakken, met een ademhaling die daarbij past.
Lopershoofdpijn
Veel lopers hebben last van inspanningshoofdpijn. Waar die precies vandaan komt is niet duidelijk, maar wel is bekend dat een gebrek aan zuurstof er iets mee te maken heeft. Ook dan komt een ademhalingsoefening goed van pas. Voel je een hoofdpijn opkomen? Doe dan een oefening van twee minuten en kijk of de hoofdpijn wegtrekt. Ja? Dan had de pijn met je ademhaling te maken.
Makkelijk te doen
Het fijne aan ademhalingsoefeningen is dat ze heel eenvoudig zijn. Adem bijvoorbeeld rustig door je neus in, houd twee tellen vast en adem daarna weer rustig door je neus uit. Een alternatief is inademen door je neus en uitademen door je mond, waarbij je de uitademing wat langer maakt. Heb je een hartslagmeter? Dan kun je meteen kijken wat de oefening doet voor je hartslag. Maar ook op gevoel merk je vaak wel welke oefening voor jou prettig werkt.
Bron: Sportrusten