Doe mee met de KWF Zwemmarathon

Evelien Koster


Met het zwemmen van een marathon hoopt Maarten niet alleen een geweldige sportieve prestatie neer te zetten, maar ook geld in te zamelen voor kankeronderzoek. In 2001 werd de voormalig topzwemmer zelf getroffen door kanker. Dankzij een nieuw onderzoek, gefinancierd door KWF Kankerbestrijding, kon hij genezen van acute lymfatische leukemie. In 2008 werd hij in Peking olympisch kampioen op de 10 kilometer openwaterzwemmen.

Iedereen kan meedoen

Met hulp van zwembond KNZB komt Maarten in actie tijdens de ‘KWF Marathonweken’. Hij doet dat graag samen met een aantal zwemmaatjes: iedereen, van jong tot oud, professioneel tot amateurzwemmer, kan meedoen aan de zwemmarathon. “Het liefste met een team, maar als je geen team hebt, dan helpen wij je graag om een team samen te stellen”, vertelt Maarten.

Eén op de drie

“Eén op de drie mensen krijgt ooit kanker”, vervolgt Maarten. “Dit zijn meer dan 100.000 mensen in Nederland per jaar. Iedere vijf minuten krijgt in Nederland iemand de diagnose kanker. Geld inzamelen hiervoor is hard nodig en wat is er nu mooier dan dit te doen door middel van de mooiste sport die er is: zwemmen.”

Zwemmen in de nacht

De KWF Zwemmarathon vindt plaats tijdens de Swim Cup in het Pieter van den Hoogenband-zwembad in Eindhoven, van vrijdagavond 8 april om 23.00 uur tot en met 11.00 uur zaterdagochtend 9 april. “Zwemmen in de nacht is zwaarder, omdat je lichaam gewend is om dan te slapen”, legt Maarten uit. “Je zou het kunnen vergelijken met een nachtdienst. Ik zou de ochtend van 8 april zo lang mogelijk proberen uit te slapen en 9 april overdag niet zo veel andere dingen plannen, omdat de kans er in zit dat je behoorlijk uitgeput bent”, geeft hij als tip aan de deelnemers mee.

Aanmelden

Als team kun je je aanmelden voor de KWF Zwemmarathon op www.kwfmarathonweken.nl/maartens-zwemmarathon. Je zwemt dan in een eigen baan twaalf uur lang mee. Je zwemt als team in estafettevorm, zodat iedere baan in het zwembad tijdens Maartens zwemmarathon steeds bezet blijft. Een team mag bestaan uit minimaal 4 en maximaal 24 deelnemers.

Sponsors zoeken

Het streven is dat iedere deelnemer een sponsorbedrag van honderd euro inzamelt. “Ik zou vooral vertellen waarom jij het belangrijk vindt om mee te doen”, geeft Maarten je als tip om sponsors te vinden. “Wat is het dat jou raakt, waarom vindt jij het belangrijk dat er geld naar kankeronderzoek gaat. Omdat het zo vaak voorkomt, raakt kanker ons helaas allemaal.”

Tv-show

Op 20 april wordt een aantal bijzondere marathons uitgelicht in een live tv-show op NPO1. Presentatrice Caroline Tensen ontvangt dan bekende en onbekende actievoerders die vertellen over hun persoonlijke motivatie achter hun acties: van dansmarathons en triatlons tot aan deze nachtelijke zwemmarathon. Dus wie weet zie jij jezelf deze avond terug op NPO1 als je meedoet aan de zwemmarathon. Wees er wel snel bij, want er is maar beperkt plaats in de banen naast Maarten!

 

Foto: KWF Kankerbestrijding/Bymarjo.nlWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment