Doe mee aan het NK Tegenwindfietsen

Evelien Koster


Het NK Tegenwindfietsen wordt gehouden op de 8,5 kilometer lange Oosterscheldekering in Zeeland, waar afgelopen zomer nog een etappe van de Tour de France finishte. De afgelopen jaren knokten daar al meer dan 250 deelnemers zich een weg tegen de wind.

Zonder versnellingen

Op het NK Tegenwindfietsen neem je het in je eentje of in een ploegentijdrit op tegen de andere deelnemers. Niet op een flitsende sportfiets, maar op een oerdegelijke herenfiets zonder versnellingen. Wanneer het NK precies plaatsvindt is nog niet bekend: daarvoor is het wachten op een dag met minimaal windkracht 7.

Storm op komst

Wel zeker is dat het kampioenschap tussen nu en het einde van het jaar gehouden wordt. Drie dagen van tevoren wordt het NK aangekondigd met de kreet ‘We kriehen sturm’, de tegenhanger van het Friese ‘It giet oan’ van de Elfstedentocht. Vanaf dat moment kun je je inschrijven.

Ideale zithouding

De organisatie van het NK Tegenwindfietsen heeft dit jaar de hulp ingeroepen van wetenschappers van de Universiteit Twente. Is er een ideale zithouding tijdens die twintig minuten waarin je je letterlijk het snot voor ogen fietst tegen de harde wind? Bestaat er zoiets als aerodynamica op een oerdegelijke herenfiets zonder versnellingen? Het antwoord is simpel: nauwelijks tot niet.

Gekkenwerk

Doe niet mee. Het is gekkenwerk. Hier valt niet tegenop te trainen – wensen van de organisatie voor een snellere tijd zijn al helemaal ridicuul”, is de conclusie van de kenners uit Enschede. “Wat je in de windtunnel duidelijk ziet is dat de ideale houding op de fiets eigenlijk onvindbaar is. Het frame dwingt je tot rechtop zitten en het is heel moeilijk om een aerodynamische houding aan te nemen”, licht een medewerker van de Universiteit Twente toe.

Op mentaliteit

Toch heeft hij ook nog een paar goede tips voor bikkels die het aandurven om mee te doen. “Goed plat over het stuur en een juiste positie van de handen kunnen echt wel wat verschil maken. Al vermoeden we dat mentaliteit, conditie en een behoorlijk hoge pijngrens de doorslag geven.”

 

https://www.youtube.com/watch?v=esTHm9jO3nE

Meedoen

Durf jij het aan om mee te doen aan het NK Tegenwindfietsen? Via de website van de organisatie blijf je op de hoogte van de datum van dit kampioenschap. Wees er snel bij als de kreet ‘We kriehen sturm’ klinkt, want ook dit jaar is er maar plek voor 250 deelnemers.

Foto: NK Tegenwindfietsen

 Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment