Dit zijn de nieuwste voedseltrends

Evelien Koster


In de vernieuwde Schijf van Vijf staat dat we per dag 250 gram groente moeten eten. En daar gaan steeds meer mensen zich aan houden, ziet Anneke Ammerlaan, trendwatcher op voedingsgebied. “We zien nu al dat groente vaker wordt verwerkt in producten, zoals in de vegaburger en in pizzabodems. De groentesteak zal dit jaar vaker worden gegeten”, zegt zij tegen Nu.nl.

Groente

Anneke verwacht ook dat mensen steeds minder vlees gaan eten en dat in plaats daarvan een plak groente, zoals aubergine of bloemkool, bereid wordt alsof het een stuk vlees is. “Mensen staan er voor open om groente op deze manier te eten.”

Meer bloemkool

Een groente die in 2017 ‘hot’ is, is de bloemkool. Van deze groente is bekend dat ze veel vezels en voedingsstoffen bevat en weinig calorieën. Daarmee is bloemkool een goed onderdeel van de maaltijd die je voor of na je training of wedstrijd eet, zeker ook omdat ze makkelijk klaar te maken is en je er lekker mee kunt variëren. Volgens Anneke gaan we ook vaker spruitjes eten, maar minder vaak boerenkool.

Boeketje groente

Volgens trendwatcher en fooddesigner Mariëlle Bordewijk gaat plantaardig eten ook steeds gewoner worden. Denk hierbij aan groente die in de vorm van een boeket op je bord ligt. “De variatie uit de plantenwereld staat centraal bij deze vorm van eten. Het accent ligt op de rijkheid van smaken die groente te bieden heeft”, legt Mariëlle uit.

Nuchtere blik

Zowel Anneke als Mariëlle verwacht dat we in 2017 minder vaak zogenaamde superfoods gaan eten. “Men is minder hysterisch over gezond eten, we kijken er meer met een nuchtere blik naar”, zegt Mariëlle. “We volgen de fotogenieke healthbloggers niet meer klakkeloos, maar zorgen ervoor dat we niet te veel en vooral gevarieerd eten.”

Bowlfood

Mariëlle ziet ook een trend naar bowlfood, eten uit een kommetje, met gezonde ingrediënten zoals rijst, sojabonen en verse vis. Gezond, makkelijk om te maken, bijvoorbeeld als lichte sportmaaltijd, handig om restjes in te verwerken en het ziet er ook nog leuk uit. In restaurants zie je de zogenaamde pokébowl al steeds meer, maar ook thuis kun je zo’n gerechtje maken.

Minder alcohol

Anneke verwacht dat drankjes als cola en 7UP steeds vaker vervangen worden door natuurlijke limonades waar minder suiker in zit. Ook denkt ze dat thee populair blijft, en vooral kruidenthee, en dat we de alcohol vaker gaan laten staan. Dat zou een goede trend zijn, want alcohol is niet zo goed voor je conditie. 

0 procent

Als je regelmatig een biertje, wijntje of ander alcoholisch drankje drinkt, krijg je bovendien sneller spierpijn, heb je minder energie en een grotere kans op blessures. “Je merkt dat er steeds kwalitatievere alcoholvrije wijnen komen. Ook andere alcoholische dranken krijgen een 0 procent-variant, zoals Campari. Zowel ouderen als jongeren drinken minder alcohol en daar spelen de producenten op in.”

Bron: Nu.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment