Dit weekend in Rotterdam: WK Paratriatlon

Evelien Koster


1500 deelnemers

In totaal doen in Rotterdam dit weekend 1500 triatleten mee aan een van de wedstrijden in de stad. De eerste wedstrijd is vanmiddag om 15.30 uur al: de ETU European Sprint Cup, dit is een korte triatlon over 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen voor de internationale top. Morgenochtend staat eerst nog het NK Masters (voor triatleten boven de 40) en een open wedstrijd over de olympische afstand (1500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 5 km lopen) en de sprintafstand.

Erasmusbrug

De deelnemers gaan echt door hartje Rotterdam en komen langs allerlei bekende plekken uit de skyline van Rotterdam. Zo is het zwemonderdeel in de Rijnhaven bij Hotel New York. Tijdens het fietsonderdeel moeten de deelnemers een aantal bruggen over zoals de Erasmusbrug en de Van Brienoordbrug. Het looponderdeel gaat door het park bij de Euromast om vervolgens bij de Veerhaven te finishen.  

WK Paratriatlon

Zondag om 15.30 uur starten de deelnemers van het WK Paratriatlon. Aan dit kampioenschap doen 100 triatleten mee uit 37 landen. Bij dit wk gelden verschillende klassen van (PT1 t/m PT5), die ingedeeld zijn naar de handicap van de atleet.

5 klassen

Er worden bij de mannen en de vrouwen wereldkampioenen gekroond in vijf klassen (PT1 t/m PT5). Voor Nederland starten zes triatleten op het WK, met daarbij een aantal serieuze kanshebbers op eremetaal. Bij de mannen starten Jetze Plat en Geert Schipper in de PT1 klasse. Beiden gelden in eigen land als favoriet in de PT1 klasse. Plat is de regerend Europees kampioen in zijn klasse. Sjaak van den Berg doet mee in de PT4 en Daniel Knegt start in de PT5 met piloot Koen de Leeuw. 

Bij de vrouwen komt Mirjam de Koning voor Nederland uit in de PT1. Joleen Hakker (PT5) hoopt in Rotterdam met piloot Linda van Vliet haar positie bij het vorige WK te verbeteren. Plat, Schipper en Hakker hebben zich namens Nederland geplaatst voor de Paralympische Spelen. In Rio de Janeiro staat de paratriathlon dit jaar voor het eerst op het programma.

Esther Vergeer

Aan de start verschijnt ook een bekend gezicht uit een andere sport: voormalig rolstoeltennister Esther Vergeer doet in Rotterdam namelijk mee aan de wedstrijd met open inschrijving. Vergeer is als ambassadrice aan het WK verbonden en doet dus ook zelf mee. Vergeer: “Wat ik mooi vind aan de triatlon is de afwisseling. Je kunt de onderdelen combineren, maar ook apart trainen. Ik heb het parcours in Rotterdam de voorbije weken twee keer verkend en kijk er enorm naar uit om hier te kunnen starten.”

Voorproefje 2017

Met het WK Paratriatlon draait Rotterdam alvast warm voor volgend jaar als de WTS Grand Final 2017 (het WK triatlon olympische afstand) in de stad wordt gehouden. 

Wil je weten waar je dit weekend het beste kunt kijken in Rotterdam? Ga dan naar Rotterdam.triathlon.org voor alle info. 

 Foto: Flickr (CC) / Martin de LusenetWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment