Dieet dit Dieet dat – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Stel: je doet aan sport. Is het dan nodig dat je een sportdrank drinkt? Het antwoord kan ‘ja’ zijn, maar ook ‘nee’. Ben je bijvoorbeeld een actieve topsporter en doe je elke dag een lange training? Dan is het goed voor je om sportdrank te drinken. Maar sport je omdat je wilt afvallen en train je niet elke dag intensief? Dan is sportdrank juist niet goed voor je en kun je tijdens het sporten beter water met een muntblaadje erin drinken.

Marathonlopen

Nog een voorbeeld: Doe jij aan marathonlopen? Dan zul je rond een duurlooptraining anders moeten eten en drinken dan wanneer je een intervaltraining gaat doen. En als je aan de start staat van een marathon vraagt dat nog weer om andere voeding voor, tijdens en na je wedstrijd.

Elk lijf is anders

Er zijn veel verschillende manieren van sporten. Deze vragen allemaal iets anders van je lijf. Maar ook elk lijf is weer anders, en daarom heeft iedere sporter zijn eigen dieet en zijn eigen gewoonten nodig. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten heeft daarom het initiatief genomen voor de website www.dieetditdieetdat.nl, waar je kunt ontdekken wat voeding voor jou kan betekenen.

Hongerklop voorkomen

In de sportwereld gaan veel fabeltjes en halve waarheden rond. Dat maakt het extra belangrijk dat je advies vraagt aan een deskundige, omdat die dat advies baseert op gedegen wetenschappelijk onderzoek. En goed advies kan klachten die met voeding te maken hebben, zoals een hongerklop of maag- en darmklachten tijdens je training, voorkomen.

Diëtist weet raad

Hoe zorg je nu dat jij dagelijks datgene eet en drinkt dat past bij jou, bij jouw lijf en bij de sport die je beoefent? Zoals je inmiddels vast wel duidelijk is geworden, heb je daar uitgebreide kennis van voeding en van sport voor nodig, plus behoorlijk wat ervaring. De diëtist is de persoon die al deze kennis en ervaring paraat heeft.

Feiten en fabels

Op Dieet dit Dieet dat kun je daarom door je postcode in te voeren een diëtist bij jou in de buurt vinden die je deskundig voedingsadvies kan geven. Ook vind je in het blog op de site allerlei handige tips over voeding, terwijl de Dieetwijzer je van informatie voorziet over onder andere Voeding en duursport en Voeding en krachtsport en van allerlei voedingsweetjes vertelt of het feiten of fabels zijn.

Bron: Dieet dit Dieet dat

Foto: Shutterstock

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment