Deze week: Week van het Sportboek

Evelien Koster


Lees jij graag boeken over sport? Dan ben je zeker niet de enige. Ook topwielrenner Bauke Mollema is een groot boekenliefhebber en is dit jaar dan ook het gezicht van de Week van het Sportboek. Het doel van deze week is om het brede aanbod aan sportboeken onder een groot publiek onder de aandacht te brengen. 

Stemmen

We vertellen je dan ook graag wat meer over de genomineerden voor de publieksprijs van het Sportboek van het Jaar, waarvan de winnaar vanavond bekend wordt gemaakt tijdens RTL Late Night. Vandaag kun je je stem nog uitbrengen op één van de genomineerde boeken en zo een gesigneerd wielershirt van Bauke winnen.

Wielerboeken

Toeval of niet: met Bauke als boegbeeld zijn twee van de genomineerden voor de publieksprijs wielerboeken. Eén daarvan is Draag nooit een gele trui, dat een humoristisch inkijkje in het wielrennen geeft aan de hand van anekdotes van (oud-)profs. De andere is Thuis in de Tour van Mart Smeets, misschien wel de enige Nederlander die fysiek aanwezig was bij alle Nederlandse openingsritten in de Tour de France. In het boek vertelt Mart prachtige verhalen over de Tour op Nederlandse bodem, gebaseerd op zijn eigen herinneringen en aanvullend historisch onderzoek. 

Topshow

De derde genomineerde is het boek Topshow van Michel van Egmond en Jan Hillenius, dat een kijkje geeft achter de schermen van het populaire voetbalpraatprogramma Voetbal International. Je krijgt een onthullende blik in de wereld van de commerciële televisie en een intiem portret van de hoofdrolspelers Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp en hun vaste gasten.

Eenzame schaatser

De vierde genomineerde is Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra, een zoektocht naar de mysterieuze schaatser Hans van Helden, die bekendstond om zijn fluwelen techniek, bewonderd en gehaat werd om zijn eigenzinnige gedrag en olympische medailles won. Nadat hij jarenlang een teruggetrokken bestaan leidde diep in Frankrijk is hij terug in Nederland en gaat Erik naar hem op zoek.

Kuipkoorts

Feyenoord-fans zullen zich vast aangesproken voelen door de vijfde genomineerde: Kuipkoorts van Ronald Giphart en Rob van Scheers, twee Feyenoord-supporters in hart en nieren. Ze volgen de club een jaar lang op de voet en nemen daarbij iedere thuiswedstrijd een andere gast mee: van Jan Boskamp tot Willem van Hanegem. Het boek staat vol grappige, ontroerende, ontluisterende en hoopgevende verhalen over Feyenoord.

Nico Scheepmaker Beker

Tot slot mag je ook nog stemmen op je eigen favoriet die niet in het lijstje van vijf staat. Naast de publieksprijs wordt vandaag ook de winnaar bekendgemaakt van de Nico Scheepmaker Boeker, de vakjuryprijs voor het beste sportboek van het jaar. Deze bekendmaking is in het Olympisch Stadion. Vorig jaar gingen beide prijzen naar Michel van Egmond voor zijn boek Kieft. 

Bron: Weekvanhetsportboek.nl

Afbeelding: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment