Dementie is te vermijden met gezonde leefstijl

Evelien Koster


Deze resultaten komen uit het bevolkingsonderzoek ERGO, waarvoor 25 jaar lang meer dan 15.000 ouderen uit de Rotterdamse wijk Ommoord werden onderzocht. Uit het onderzoek komt vooral naar voren dat een te hoge bloeddruk de afgelopen jaren een steeds grotere invloed heeft op de ziekte dementie. Het was al langer bekend dat roken, diabetes en een hoge bloeddruk een negatieve bijdrage leveren. De wetenschappers van het Erasmus MC hebben nu voor het eerst onderzocht of deze factoren een bijdrage leveren aan de ziekte. Met die kennis kan dementie nog gerichter voorkomen worden, volgens neuro-epidemioloog Arfan Ikram van het Erasmus MC.

Risicofactoren

De onderzoekers wilden ook kijken of de bijdrage van de bekende risicofactoren van dementie de afgelopen decennia is veranderd. Dat bleek het geval, want de invloed van deze factoren is groter geworden. Tegenover het NOS Radio 1 Journaal liet Ikram weten dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden in die risicofactoren. “In de jaren negentig zag je dat roken en cholesterol een belangrijke rol speelden. Nu zijn die twee minder van invloed. Dat komt doordat die factoren veel beter zijn aangepakt. Het roken is drastisch afgenomen en cholesterol kunnen we veel beter controleren met cholesterolverlagers.”

Hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk is tegenwoordig een van de veroorzakers van dementie. Tegenover de NOS legde Ikram uit hoe dit komt: “Dementie is een verzamelnaam van verschillende ziekten. Een bekende oorzaak is de ophoping van eiwitten in de hersenen. Daarbij is steeds meer duidelijk geworden dat de kleine bloedvaten een heel belangrijke rol spelen. De schade daaraan draagt bij aan dementie. En de risicofactoren die wij hebben onderzocht lijken vooral invloed te hebben op die kleine bloedvaten.” Een hoge bloeddruk wordt onder meer veroorzaakt door te zout eten en te weinig beweging.

Voorlichting

De onderzoekers benadrukken dat dementie voor zeventig procent wordt veroorzaakt door erfelijkheid of door vermijdbare factoren die nog niet bekend zijn. Maar omdat het voor dertig procent van de gevallen van dementie wel te voorkomen is, pleit Ikram daarom voor meer campagnes die gericht zijn op een gezondere leefstijl in relatie tot dementie. “Het is een kwestie van beter voorlichten.”

Bronnen: NOS.nl, Erasmus MC

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment