De vijf hipste gymdisciplines – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


1. Freerunning

Bij freerunning draait het om de vijf F’s: Fun, Fitness, Freedom, Friendship en Fulfilment. Het is een spectaculaire sport waarbij je zo snel mogelijk over obstakels beweegt. Terwijl je dat doet ervaar je het ultieme gevoel van vrijheid, kracht en controle over je lichaam. Freerunning leer je bij een gymclub in een veilige omgeving. Durf je het daarna aan om voor iets nóg stoerders te gaan? Dan kun je ook buiten freerunnen, waarbij je de straat als je speeltuin gebruikt. Meer lezen? In februari was freerunning op Sport.nl de Sport van de maand.

2. Tricking

Tricking is minstens zo uitdagend als freerunning. Deze discipline heeft elementen van onder andere taekwondo, turnen, capoeira en breakdance in zich. Nadat je de basisbewegingen van tricking hebt geleerd, kun je snel beginnen met het uitvoeren van supergave moves, bijvoorbeeld een ‘Cork Round’: een salto die je vanaf één been inzet en waarbij je in de lucht nog een schroef maakt en aan het eind van de beweging je been uitschopt. Heb je er nog geen goed beeld bij? Op YouTube vind je veel toffe tricking-filmpjes. Bekijk deze bijvoorbeeld eens:

3. Walljump

Bij walljump voelt het net alsof je even door de lucht vliegt. Deze gymdiscipline is van oorsprong een circusact die bekend is van Cirque du Soleil. Spectaculair, kijk maar:

 Vijf meter boven de grond laat je jezelf helemaal zonder elastieken of touwen naar beneden vallen. Gaat het je eenmaal goed af, dan kun je je tijdens je vlucht ook aan een salto wagen.

4. Trampolinespringen en dodgeball

Dat gevoel alsof je zo licht bent als een veer ervaar je ook op een trampoline. Bij bijna elke gymvereniging is de trampoline een geliefd turntoestel en kun je springen zo veel je maar wilt. Een gave teamsport op trampolines is dodgeball, dat in veel opzichten lijkt op trefbal. Dit wordt niet aangeboden bij gymclubs, maar kun je wel doen bij Bounz. Bij dodgeball is niet de gymnastiekvloer je ondergrond, maar een megaveld dat bestaat uit trampolines. En in plaats van dat je je kegels en pionnen moet beschermen tegen aanvallen van de tegenstander ben je nu zelf het doelwit. Dodgeball is in korte tijd zo snel populair geworden dat er dit jaar zelfs al een Nederlands kampioenschap is.

5. Dans

Dans en turnen passen heel goed bij elkaar. Ben je goed in turnen, dan kun je ook je dansmoves er nog spectaculairder uit laten zien. Bij veel gymverenigingen heb je de mogelijkheid om aan streetdance of jazzdans te doen. Splinternieuw is Headspin, waarmee je in november – door de KNGU uitgeroepen tot dé dansmaand in Nederland – kennis kon maken. In deze dansworkshops combineer je verschillende dansstijlen, zoals hiphop, dancehall en jazz.

Bronnen: KNGU en KDO Apeldoorn

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment