De Schijf van Vijf: handig hulpmiddel voor sporters

Evelien Koster


Als je niet gezond en genoeg eet, dan merk je dat tijdens het sporten. Een goede voeding is een onmisbare basis om het maximale uit je trainingen en wedstrijden te halen. Uit je voeding haal je immers de brandstoffen die nodig zijn voor het leveren van een sportieve prestatie.

Vijf regels

De vijf regels van de Schijf van Vijf zijn simpel: eet gevarieerd, eet niet te veel en beweeg, eet minder verzadigd vet, eet veel groente, fruit en brood en eet veilig. De Schijf van Vijf bestaat uit vijf groepen eten en drinken:

  1. groente en fruit;
  2. brood, pasta, peulvruchten en aardappelen;
  3. zuivel, vis, vlees, ei en vleesvervangers;
  4. vetten en oliën;
  5. en vocht.

Houvast

Binnen die vijf groepen biedt de Schijf van Vijf oneindig veel mogelijkheden om te variëren. De aanbevolen hoeveelheden bieden je nog meer houvast bij het kiezen van je maaltijden. Voer op de website van het Voedingscentrum je leeftijd en geslacht in en je krijgt een eet- en drinkadvies dat voor jou op maat is gemaakt. Ook zie je precies hoeveel calorieën je op een dag nodig hebt, uitgesplitst naar leeftijd, geslacht en leefstijl (weinig actief of actief).

Eten rond het sporten

Het onderdeel over de Schijf van Vijf op de website van het Voedingscentrum geeft je niet alleen veel informatie over voeding, maar ook over de combinatie sport en voeding, bijvoorbeeld over eten en drinken rond sportmomenten. Want doe je dat nu van tevoren of pas na afloop? Tot één uur voor het sporten kun je nog een licht verteerbaar tussendoortje eten dat voldoende energie levert, raadt het Voedingscentrum aan. Voorbeelden zijn een dubbele bruine boterham met jam of 30+-kaas, een krentenbol, een schaaltje magere yoghurt, een banaan, een appel of een plak ontbijtkoek. Na het sporten neem je dan je hoofdmaaltijd.

Sporten en drinken

Tijdens het sporten kun je wel één tot twee liter vocht per uur kwijtraken, zeker als je intensief traint. Voldoende drinken is daarom nóg belangrijker voor goede prestaties dan goed eten. Drink voor, tijdens en na je training genoeg vocht, raadt het Voedingscentrum aan. Op het moment dat je dorst krijgt, heb je eigenlijk al te weinig gedronken, terwijl je niet snel te veel drinkt.

Water of een sportdrankje?

Water is een prima dorstlesser tijdens het sporten. Als je langer dan een uur traint en daarbij erg gaat zweten kan het drinken van sportdrankjes tijdens je workout zinvol zijn. Ze geven je energie en helpen om je vochtbalans op peil te houden. Bedenk wel dat er in sportdrankjes suiker en calorieën zitten. Sport je om af te vallen, dan kun je het misschien beter bij water houden. Neem liever een hypotone of isotone sportdrank dan een hypertone – daarvan kun je last van je maag krijgen.

Vraagbaak voor voeding en sport

En zo geeft de pagina over de Schijf van Vijf op de website van het Voedingscentrum nóg tal van adviezen over voeding en sport, bijvoorbeeld specifiek voor krachtsporters of sporters die willen afvallen. Alle informatie vind je hier.

Bronnen: Voorkom blessures en Voedingscentrum

Foto header: Shutterstock

Afbeelding Schijf van Vijf: VoedingscentrumWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment