Conditieschaken: van passieve naar actieve sport

Evelien Koster


Welke zet zal ik doen met mijn toren? Hoe bescherm ik mijn koningin het beste? En als ik nu met mijn paard deze zet doe, wat kan mijn tegenstander dan vervolgens doen en komen mijn stukken dan in gevaar? Bij schaken komt heel wat denkwerk kijken, maar fysiek is deze sport een stuk minder inspannend.

NK Conditieschaak

Toch kun je ook van een passieve sport als schaken een actieve sport maken. Laat dat maar over aan schaakclub SV Lonneker, dat op 18 juni voor de derde keer het NK conditieschaak organiseert. In plaats van in een zaal wordt dit schaak-NK gehouden in de buitenlucht op een grasveld.

Schaken en sprinten

Zoals de naam van het NK al zegt moet je als deelnemer niet alleen goed kunnen schaken, maar ook conditie hebben. De klok staat namelijk op tien meter afstand van het schaakbord. Na elke zet die je doet moet je dus een sprintje van tien meter trekken om de klok in te drukken en weer terugrennen naar het bord. Bestaat een partij bijvoorbeeld uit vijftig zetten, dan betekent dit dat je tijdens één schaakspel een kilometer rent.

Aanmelden

Lijkt het jou wel wat om je krachten niet alleen op het schaakbord, maar ook op conditie te meten met anderen? Kom dan op zaterdag 18 juni naar het Twentse Lonneker. Deelname aan het NK Conditieschaak kost 10 euro per persoon en je speelt zeven tot negen rondes. Als winnaar ga je er niet alleen vandoor met de eretitel ‘Open Nederlands Kampioen Conditieschaak’, maar ook met een geldprijs die afhankelijk van het aantal deelnemers minimaal 100 euro zal zijn. Bij voldoende aanmeldingen zijn er aparte competities voor de leeftijdscategorieën 40+ en 50+.

Wil je zelf zien hoe leuk en ook inspannend conditieschaak is? Bekijk dan deze video:

Wil je je inschrijven?

Op de speciale Facebook-pagina vind je meer info.

Foto header: Shutterstock



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment