Club van de maand: Tafeltennis Nijmegen

Evelien Koster


Wat verklaart het succes? Martin van Summeren, contactpersoon voor de 55-plusgroep van TN, noemt zo een paar factoren op. “Onze fantastische accommodatie – twee grote zalen, een gezellige kantine, tegenover het bos – de beschikbaarheid van een trainer én het feit dat er tijdstippen waren waarop er nauwelijks gebruik werd gemaakt van de accommodatie.” Bovendien was het bestuur enthousiast. De 55-plusgroep werd ook gezien als een goede mogelijkheid om nieuwe leden te krijgen, vertelt Martin. “Maar niemand had verwacht dat het zo succesvol zou zijn. De 55-plussers vormen de sterkst groeiende ledengroep van de club.”

Hechte groep

Het is een hechte groep, die niet alleen samen tafeltennist. Een aantal leden onderneemt ook van alles buiten het tafeltennissen, zoals Pitch & Put of bowlen. “Binnenkort gaan we met een aantal curling doen. Gekker moet het niet worden”, lacht Martin. Ook is er een biljart aangeschaft gesponsord door de 55+-groep. “De onderlinge contacten zijn heel plezierig. Eigenlijk al vanaf het begin. Het is voor iedereen een gezellig nieuw netwerk geworden. De belangstelling voor elkaar wordt ook erg op prijs gesteld. We hebben ook al veel met elkaar meegemaakt. Ook wel vreselijke gebeurtenissen in de omgeving van de groep. Dat heb je natuurlijk wat meer bij deze leeftijdsgroep. Als je merkt dat anderen ook nare dingen meemaken helpt dat om te relativeren en de onderlinge belangstelling helpt dan ook wel een beetje.” 

Groei

De groei van de groep verliep eigenlijk heel gemakkelijk. “De sfeer is goed en ik denk dat nieuwe mensen daar ook op reageren. We hebben daar geen methodische aanpak voor. We zijn met een paar mensen begonnen en die hadden ook zelf een netwerk. Daar is de eerste aanwas uitgekomen. Veel gaat via via. En er waren wat mensen die toevallig binnenliepen, we hebben ook wat advertentietjes geplaatst in wijkbladen en mensen weten ons te vinden via de website. Doordat het vanaf het begin goed is gelopen, haken er steeds weer nieuwe mensen aan.” Zij vinden vanzelf hun plek. “Ze worden meteen welkom geheten. Tijdens de koffie stel ik de nieuwe mensen voor en dan is er al snel aansluiting bij de andere leden. Dat gaat heel makkelijk.” 

Snel vorderingen

De meeste nieuwe leden blijven lang. Ondanks het feit dat velen bij binnenkomst nog nauwelijks tafeltenniservaring hebben. Belangrijk daarbij is dat ze het tafeltennissen vrij snel onder de knie krijgen. De trainer van TN heeft daarin een sleutelrol. “We hebben een trainer die zelf ook gepensioneerd is. Die doet dit al vijf jaar elke vrijdagochtend met veel enthousiasme. Als je nog nooit hebt getafeltennist en je kunt na drie keer nog steeds niets, dan vergaat je het plezier en haak je af. Door onze trainer boeken mensen snel vorderingen. Daardoor krijgen ze lol in het spelletje.”

Laagdrempelig

Wat ook een rol speelt is dat de 55-plussers een sterk besef hebben dat ze “iets moeten doen om fit te blijven.” Maar waarom dan tafeltennis? “Ik denk dat het vrij laagdrempelig is”, zegt Martin. “Iedereen heeft wel een beeld van tafeltennis. We kennen het allemaal wel een beetje van de camping of van vroeger. Wat zou je anders kunnen doen? Een van de mensen in de film zegt: ‘Dit is een van de weinige sporten waarin je beter kunt worden als je er op latere leeftijd aan begint.’ Verzin maar eens iets anders. Veel sporten kun je niet meer doen of leer je niet meer makkelijk aan. Of er is een groot blessurerisico. Dat is bij tafeltennis niet zo. Het is geen contactsport. Het ernstigste dat je kan gebeuren is dat je je een keer verstapt en door je enkel gaat.” Tafeltennis kun je tot op hoge leeftijd beoefenen. “Onze oudste deelnemer is dik in de tachtig. Die speelt elke week best een aardig potje. De meesten zijn tussen de 65 en 75. En ja, we schuiven elk jaar allemaal weer een stukje op.”

Lichamelijke aandoeningen

Er zitten ook mensen in de groep met een lichamelijke aandoening. “We hebben ervoor gekozen om hen met ons mee te laten doen”, vertelt Martin. “Dat wordt erg gewaardeerd. Je moet er wel wat voor over hebben en zorgen dat je de groep als geheel niet te veel belast, maar het is echt geen probleem. Iedereen beseft: ‘Het had mij ook kunnen overkomen.’ Dankzij de goede sfeer in de groep, kunnen we dit doen.” Martin moet lachen: “Als mensen binnenkomen en zeggen: ‘Nou… ik mankeer wel wat.’ Dan zeggen wij meestal: ‘Dat is eigenlijk een voorwaarde.’ 

Integratie

TN maakt zich hard voor integratie. Van mensen met een aandoening of beperking, maar ook van de 55-plussers als leeftijdsgroep in de totale club. Door de groei van het aantal oudere leden is dat iets waar de club extra attent op moet zijn, vindt Martin. “We moeten ervoor blijven zorgen dat ook jongeren zich thuis blijven voelen bij de club. Zij zijn immers de toekomst. Daarom organiseren we bijvoorbeeld een keer per jaar met onze 55+-leden een clubbarbecue. Dat is heel succesvol. We proberen ons dus actief te gedragen binnen de club. En er gaan ook steeds meer 55-plussers naar de competitiewedstrijden kijken. We moeten actief werken aan die vermenging om te voorkomen dat er een enclave van ouderen ontstaat. Want een groeiend aandeel ouderen heeft nu eenmaal invloed op de sfeer.” Niet per se in negatieve zin overigens. “De invloed is óók positief”, lacht Martin. “Zéker op de baromzet.”

Film

Wil je een beeld krijgen van de goede sfeer in de 55-plusgroep van TN? Sport.nl maakte de volgende film. Die spreekt voor zich. Nog meer info over TN vind je hier op Sport.nl. Ben jij ook enthousiast geworden? Dan kun je hier kijken of er bij jou in de buurt ook een tafeltennisclub is. Ga er gerust eens langs. Zeker weten dat je welkom bent!

 

Deze film is gemaakt mede ter promotie van het project ‘Vitaal Tafeltennis (ViTT)’ van de NTTB. 

Foto header: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment