Check of jij fit genoeg bent voor je leeftijd

Evelien Koster


“Regelmatig sporten levert allerlei gezondheidsvoordelen op, ongeacht je leeftijd, maar wordt vooral nog belangrijker naarmate we ouder worden”, zegt fitnessexpert Tim Wright. Hij heeft voor sporters in elke leeftijdscategorie een lijstje met criteria gemaakt om te bepalen hoe fit je bent.

Meer dan conditietraining

Tim benadrukt dat sporten op elke leeftijd belangrijk is. Sporten zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van allerlei ouderdomskwalen en zorgt ervoor dat je fysiek en mentaal gezond en fit blijft. En bij dat sporten komt meer kijken dan alleen het doen van conditietraining.

Test voor twintigers

Ben je in de twintig, dan zou je moeiteloos vijf kilometer moeten kunnen hardlopen in dertig minuten. Ook kun je als fitte twintiger een minuut lang de plankhouding volhouden en twintig burpees – een oefening die een combinatie is van een squat en een push-up – achter elkaar doen.

Doorlopen voor dertigers

Als dertiger zou je er geen moeite mee moeten hebben om in minder dan negen minuten anderhalve kilometer hard te lopen. Fitte dertigers houden ook de plank makkelijk vol, voor in elk geval 45 seconden, en kunnen iets tillen dat meer dan de helft van hun lichaamsgewicht weegt.

Fitte veertigers

Als veertiger zou je zestig seconden moeten kunnen sprinten zonder pauze te nemen. Als andere criteria om te bepalen of je fit bent, gelden het kunnen doen van tien push-ups zonder pauze en het makkelijk kunnen aanraken van je tenen terwijl je benen gestrekt zijn.

Vijftigers in vorm

Als fitte vijftiger zou je er geen moeite mee moeten hebben om vijf burpees te doen zonder pauze te nemen. Ook moet je zestig seconden op een gematigd tempo kunnen lopen zonder te stoppen en met je benen gekruist op de grond kunnen gaan zitten zonder dat je hierbij je handen gebruikt en vervolgens weer rechtop gaan staan. 

Check het als zestiger

Fitte zestigers zetten regelmatig meer dan tienduizend stappen per dag en kunnen twaalf squats doen zonder een pauze nodig te hebben. Ook als je met één hand over je schouder en één achter je rug erin slaagt om je vingertoppen elkaar te laten raken is dit een teken dat je nog fit genoeg bent.

Kranige zeventigers

Voor zeventigers tot slot geldt als criterium dat je anderhalve kilometer kunt wandelen in minder dan een kwartier. Ook moet je zonder moeite binnen een halve minuut een trap met tien treden kunnen beklimmen en van een stoel kunnen opstaan zonder dat je hierbij je handen of armen nodig hebt – en dit twaalf keer kunnen herhalen binnen een halve minuut.

Bron: HLN.be

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment