Check de Blessure Adviseur! – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


De Blessure Adviseur is een handige online vragenlijst die je kunt raadplegen als je als sporter ergens last van hebt. Het is een initiatief van de Atletiekunie, Zilveren Kruis Achmea, Sportzorg.nl en VeiligheidNL.

Virtueel lichaam

Op dit moment is er een Blessure Adviseur voor hardlopers en eentje voor voetballers. Om je te laten zien hoe het werkt, nemen we als voorbeeld dat je tijdens het hardlopen een blessure hebt opgelopen. Je wijst dan eerst op een virtueel lichaam aan waar je precies pijn hebt.

Aanklikken

De meest voorkomende hardloopblessures kun je bekijken op het lichaam van een virtuele hardloper of hardloopster. Je kunt elke plek uitvergroten om precies die locatie aan te kunnen klikken waar jouw klacht zit.

Geleidelijk of acuut

De Blessure Adviseur stelt je nu een paar vragen over jouw klacht. Hoe is die bijvoorbeeld ontstaan? Pijn die geleidelijk is ontstaan heeft immers meestal een andere oorzaak dan een klacht die uit een val of een ongeluk is voortgekomen. 

Wat kun je nog wel?

In de Blessure Adviseur wordt je ook gevraagd hoe de plek van jouw blessure eruitziet. Zijn er zichtbare afwijkingen te zien? Ook is er een vraag over wat je nog wel kunt doen, ook al heb je een blessure. Je antwoord kan zijn dat je ‘nauwelijks last hebt tijdens het sporten’, maar ook dat je ‘niet kunt bewegen’.

Zelfdiagnose

Aan de hand van jouw antwoorden geeft de Blessure Adviseur jou één of meerdere zelfdiagnoses. Krijg je meerdere mogelijke blessures te zien, dan kun je de omschrijving daarvan goed doornemen en vergelijken met wat jij voelt en ziet om te ontdekken welke diagnose de juiste is. Bij de diagnose vind je ook nuttige tips voor wat je nu zelf kunt doen. 

Toch een arts raadplegen?

De Blessure Adviseur is erg handig om zelf snel een diagnose te stellen, maar dat betekent niet dat hij een bezoek aan een arts of fysiotherapeut altijd vervangt. Soms kun je door zelf herstelbevorderende en versterkende oefeningen te doen al veel verhelpen, maar soms kan het alsnog nodig zijn een arts te bezoeken. De Blessure Adviseur wijst je ook daarvoor de juiste weg.

Bronnen: Hardlopen.nl en Sportzorg.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment