Buitenkans: hardlopen over de Afsluitdijk

Evelien Koster


Voor de Afsluitdijk Open moet je vroeg je bed uit. De dijk gaat in de nacht van 4 september om 2.00 uur dicht voor alle verkeer. De eerste hardlopers starten vervolgens al om 4.00 uur, waarbij degenen die de zon tijdens het lopen willen zien opkomen als eerste mogen vertrekken. Vervolgens vormt zich een lang lint van lopers over de dijk. Om 12.00 uur wordt de Afsluitdijk weer vrijgegeven voor alle verkeer. Dan moet je ook echt binnen zijn, want anders beland je in de bezemwagen.

Nieuwe afstanden

Ook bijzonder zijn de nieuwe afstanden die de Afsluitdijk Open in het hardlopen introduceert: je kiest uit 32,8, 16,4 of 8,2 kilometer. Wil jij de hele Afsluitdijk hardlopend afleggen, dan start je in Den Oever. Kies je voor een halve Afsluitdijk, dan begin je in Breezanddijk. Doe je mee aan de kwart Afsluitdijk? Dan is Kornwerderzand je startpunt. Met een pendelbus word je als deelnemer aan de halve of kwart Afsluitdijk naar jouw startplek gebracht. Iedereen finisht in Zurich, aan de Friese kant van de dijk.

Op eigen kracht

Waar je bij andere loopevenementen extra motivatie krijgt van alle aanmoedigingen langs de kant, zul je het tijdens de Afsluitdijk Open grotendeels op eigen kracht moeten doen. Publiek mag zich namelijk niet vrij over de Afsluitdijk verspreiden. Wel kun je als fan van een deelnemer terecht in de fanzones in Den Oever, Breezanddijk en Kornwerderzand. Voor 5 euro koop je een toegangskaart voor deze fanzones. Let wel op: het aantal fantickets is beperkt.

Beperkt aantal startbewijzen

Dat laatste geldt ook voor het aantal startbewijzen voor de hardlopers die dit evenement aan hun bucketlist willen toevoegen. Voor deelname aan de loop over de hele Afsluitdijk betaal je 42,20 euro, voor de halve Afsluitdijk 32,50 euro en voor de kwart Afsluitdijk 22,50 euro. Met je deelname aan de Afsluitdijk Open kun je met een extra donatie bovenop het inschrijfgeld ook een steentje bijdragen aan de goede doelen die aan de loop verbonden zijn: de Trombose Stichting en Spieren voor Spieren.

Schrijf je in op de website van de Afsluitdijk Open.

Foto: Takashi Images / Shutterstock.comWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment