Buiten sport je schoner – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Nee, als we stellen dat je buiten schoner sport, hebben we het niet over de zweetlucht in de sportschool versus de frisse buitenlucht. Het gaat eerder over alle apparaten die je in de sportschool tegenkomt en de bacteriën die daarop te vinden zijn.

Gewicht versus wc-bril

Het Amerikaanse fitnesstoestellenbedrijf FitRated deed onderzoek op 27 verschillende apparaten in drie verschillende sportscholen. Eén van hun ontdekkingen was dat een gewoon gewichtje maar liefst 362 keer zoveel bacteriën bevat als een wc-bril.

74 keer

De loopband, die je tijdens het rennen meestal niet zo vaak aanraakt, bevat toch nog 74 keer zoveel kleine beestjes als een doorsnee kraan. En zo telt een fitnessfiets 39 keer zo veel bacteriën als het gemiddelde dienblad in een schoolkantine.

Huidinfecties of longontsteking

En dan is de hoeveelheid bacteriën nog niet het meest zorgwekkend, maar vooral de soort: meer dan vijftig procent van de gevonden bacteriën kan huidinfecties, bloedvergiftiging of zelfs een longontsteking veroorzaken, zo ontdekten de onderzoekers.

Naar buiten

En dat terwijl je naar de sportschool gaat om fitter en gezonder te worden, niet om er ziek van te worden. Een alternatief is dan om lekker buiten te gaan sporten, waar je geen last hebt van vieze fitnesstoestellen en gewichten vol bacteriën.

Altijd desinfecteren

Een andere optie, als je toch een verstokte binnensporter bent: volg de adviezen van FitRated op om geen schade van de bacteriën op te lopen. “Zorg dat je de toestellen altijd desinfecteert voor en nadat je ze gebruikt, en loop nooit op blote voeten. Vermijd ook zo veel mogelijk je gezicht aan te raken en was je handen en kleren meteen ná je sportsessie.”

Bronnen: Dailymail en HLN.be

Afbeelding: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment