Blijf fit en in balans tijdens je zwangerschap

Evelien Koster


Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen blijft sporten tijdens de zwangerschap. Als je tijdens de zwangerschap in goede conditie blijft, zit je niet alleen lekkerder in je vel, maar is de kans op vervelende kwaaltjes als obstipatie en spataderen tevens minder. Sporten verhoogt bovendien je energieniveau, bereidt het lichaam beter voor op de bevalling en vermindert de gewichtstoename.

Sterker maken

Hoe intensief en hoe vaak sporten goed is voor je lijf, is best lastig om te bepalen. Mom in Balance (MiB) kan daarbij uitkomst bieden. MiB is er voor vrouwen die zwanger zijn, vrouwen die net zijn bevallen en vrouwen die in groepsverband willen sporten. Het richt zich op het fysiek en mentaal sterk maken van vrouwen, zodat zij werk en gezin evenwichtig kunnen combineren en hun persoonlijke ambities niet uit het oog verliezen.

Lekker buiten

De work-outs vinden plaats in de buitenlucht, op diverse locaties in Nederland. Een van de Mom in Balance-instructeurs is Anke Tervoort. Zij is sinds september 2015 verbonden aan MiB en geeft lessen in het Vondelpark in Amsterdam. “Het concept achter Mom in Balance is outdoor training. De lessen zijn dus altijd in de frisse buitenlucht en gaan in principe het hele jaar door. Dit geeft de deelnemers energie en maakt het mogelijk om de training op veel plekken aan te bieden.”

MiB kent drie verschillende work-outs. “In elke work-out werken we aan het hele lichaam en komt een aantal aspecten terug”, licht Anke toe. “We starten altijd met een warming-up, gevolgd door spierversterkende oefeningen en gerichte cardiotraining om de conditie op peil te houden. Stretchen en ontspanning zijn ook een belangrijk onderdeel van de trainingssessie. Daarnaast besteden we bij de Back in Shape work-out specifiek aandacht aan het herstel en versterken van de buikspieren en trainen we gericht op het herstel van de bekkenbodemspieren. Bij de Mom in Shape-sessie geven we ook aandacht aan het versterken van de buik- en rugspieren, looptechniek en doen we aan intervaltraining. Elk van de drie work-outs heeft dus een vaste basis met eigen accenten.”

Blijf sporten

Een zwangerschap hoeft het sporten niet in de weg te staan. Met enkele aanpassingen kun je gewoon intensief blijven bewegen. Er zijn zelfs programma’s speciaal gericht op zwangere vrouwen, dus blijf vooral in beweging als je zwanger bent! Momenteel sporten er landelijk wekelijks meer dan 5.000 vrouwen mee met Mom in Balance.

Wil jij een actieve zwangerschapstijd of ben je als jonge moeder op zoek naar meer balans tussen werk, je gezin en jezelf? Kijk dan snel op www.mominbalance.nl voor een locatie bij jou in de buurt!

 

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment