Bikefitting: nuttig of niet? – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Heb je na je fietstraining weleens klachten gehad aan je nek, lage rug of knieën die je niet direct kon verklaren en die ook niet zomaar verdwenen? Of heb je regelmatig een doof of tintelend gevoel in je handen of je vingers? Grote kans dat deze klachten en kwaaltjes veroorzaakt worden doordat je verkeerd op je fiets zit.

Verkeerde afstelling

Deze klachten kunnen zelfs zo hinderlijk worden dat je de lol in het fietsen verliest of dat je korte of langere tijd niet kunt trainen. Bovendien ontstaan deze klachten al bij een kleine verkeerde afstelling, bijvoorbeeld van het stuur: is dat niet goed afgesteld, dan kunnen blessures aan je nek, schouders en armen ontstaan. En staat je zadel te hoog of te laag afgesteld, dan ben je al snel vatbaar voor knie- en rugblessures.

Bikefitting

Het vinden van jouw optimale positie op de fiets, die geen vervelende klachten met zich meebrengt, wordt ook wel bikefitting genoemd. Er zijn tal van plekken waar je zo’n bikefitting kunt laten doen, variërend van fietsspeciaalzaken tot fysiotherapeuten. Je kunt dit meteen doen als je een nieuwe (race)fiets aanschaft, maar ook als je al een tijdje aan het trainen bent.

Fietsdoelen

Voor bikefitting wordt uitgebreid de tijd genomen. Meestal begint de meting met een gesprek waarin je kunt vertellen over je fietsdoelen. Want voor de afstelling van je fiets maakt het verschil of je van plan bent om vooral korte wedstrijden op hoge snelheid te fietsen of liever lange toertochten maakt met alle gelegenheid om rustig om je heen te kijken.

Lichamelijk onderzoek

Daarna wordt meestal uitgebreid gekeken naar je lichaam en hoe jij dat tijdens het fietsen gebruikt: hoe lenig ben je, hoe lang zijn je armen en benen, hoe soepel zijn je gewrichten, hoe bewegen je knieën bij een bepaalde stand van de fiets? Ook je voeten en schoenen krijgen alle aandacht.

Zadelpijn

Vervolgens is het tijd om op je fiets te gaan zitten, zodat de afstelling kan beginnen. Het zadel speelt daarbij een belangrijke rol, al was het maar omdat zadelpijn één van de vervelendste fietskwalen is. Ook de stand van het stuur en de pedalen is natuurlijk van belang. Tijdens de meting worden er tussen het fietsen door steeds kleine aanpassingen aan je fiets gedaan, zodat je het verschil meteen kunt ervaren.

Nuttig voor wie?

Bikefitting is hiermee vooral nuttig voor recreatieve wielrenners die ook aan wedstrijden meedoen of die kampen met blessures. De kosten van een bikefitting liggen rond de 125 euro.

Bronnen: Beteropdefiets.nl, Bikesports-trainingen.nl en Sebastiaanhorn.nl

Foto: Shutterstock



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment