Bewegen op afstand, maar toch dichtbij

Evelien Koster


Tijdens zijn bezoek aan seniorensociëteit Andromeda in Eindhoven liet staatssecretaris Van Rijn zich uitgebreid informeren over verschillende manieren waarop technologie kan worden ingezet om het onderlinge contact binnen een wijk en het welzijn van ouderen te ondersteunen. Bewegen op Afstand is daarvan een geslaagd voorbeeld: het geeft mensen de mogelijkheid om laagdrempelig, dicht bij huis en samen met anderen te sporten onder begeleiding van een professionele sportcoach.

Win-win-win

De interactieve beweeglessen voor groepen worden vanuit een centrale locatie door één beweegcoach interactief aangestuurd via internetverbindingen met beeld en geluid. Deze professionele sportcoach, een medewerker van medisch sportgezondheidscentrum TopSupport, staat op een vooraf afgesproken tijdstip via internet en een webcam rechtstreeks in verbinding met de groep ouderen. De coach ziet en hoort de deelnemers. Hij kan hen instructies geven en beantwoordt indien gewenst hun vragen.

Dankzij de deskundige begeleiding bewegen de betrokkenen niet alleen beter, maar ook vaker. Het is een ideale manier voor senioren om te kunnen blijven bewegen en tevens sociale contacten te onderhouden of op te doen in hun directe leefomgeving. Groot pluspunt van de gekozen constructie, in september nog winnaar van de Social Innovation Award 2014, is dat de kosten laag blijven. Een coach kan immers aan meerdere locaties tegelijk beweeglessen geven. Dat bespaart tijd en dus geld.

Eenvoud

Gezond, gezellig en ‘goedkoop’: een win-win-winsituatie. Het initiatief kon dan ook rekenen op veel enthousiasme van de staatssecretaris. “Gefeliciteerd”, aldus Martin van Rijn. “Dit is top! Geweldig krachtig door de eenvoud!”

De staatssecretaris ondervond aan den lijve hoe het is om les te krijgen van een coach op afstand. Hij deed graag een online beweegles mee.

Meer informatie

Beweeg jij eigenlijk wel genoeg? En goed? Bewegen op Afstand kan in elk zorgcentrum, buurthuis of appartementencomplex met een gezamenlijke ruimte verzorgd worden. Wil je meer informatie over Bewegen op Afstand, bezoek dan de websites van TopSupport en OnsPlatform.tv of lees de brochure.

Bron en foto: TopSupport en OnsPlatform.tvWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment