Beweegtuinen in de stad – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Steeds meer steden en dorpen toveren parken, pleintjes en andere openbare plaatsen om tot sportieve plekken. In Groningen bijvoorbeeld verschijnen de laatste tijd steeds meer beweegtuinen, zoals een buiten-fitnessplek, een beweegtuin met turntoestellen en een plek met voetbalkooi en speeltoestellen.

Beweegtuinen voor iedereen

De beweegtuinen waren in eerste instantie vooral bedoeld om senioren op een leuke manier meer te laten bewegen en werden dan vaak gerealiseerd in samenwerking met een zorgcentrum of -organisatie. Maar ook veel jongeren en jongvolwassenen bewegen te weinig, dus schieten beweegtuinen die voor alle leeftijden leuk zijn, de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond, met bijvoorbeeld elementen van gaming of gebouwd in de vorm van een spannend circuit.

Intensief

Beweegtuinen zijn dus vooral fun, maar denk maar niet dat ze alleen een rustige sportieve ontmoetingsplek zijn. Je kunt er al je spieren intensief aan het werk zetten voor een volledige workout in de buitenlucht. Daarvoor zijn de fitnesstoestellen speciaal ontworpen, vaak in de vorm van een parcours zodat je net als in de sportschool een trainingsronde kunt maken. Je traint er onder andere je spierkracht, balans, coördinatie en flexibiliteit.

Bewegen in de buurt

In veel beweegtuinen wordt ook les gegeven, bijvoorbeeld onder begeleiding van (vrijwillige) trainers of een buurtsportcoach. De meeste beweegtuinen zijn altijd open, zodat je niet hoeft te wachten tot je er terecht kunt. Er bestaat (nog) niet een volledig overzicht van alle beweegtuinen in Nederland, maar met het intypen van het woord ‘beweegtuin’ in combinatie met je plaatsnaam in Google vind je er vast eentje bij jou in de buurt!

Bron: Dvhn.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment