Beleef de olympische magie gewoon thuis!

Evelien Koster


Hoewel de komende Olympische Spelen nog best ver weg lijken, is NOC*NSF op dit moment al druk bezig om te zorgen dat heel Nederland komende zomer toch een Oranjegevoel heeft. Een olympisch Oranjegevoel welteverstaan, want voor het EK voetbal moeten we wellicht voor één keer uitwijken naar een ander kleurtje.

Succesvol

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, neemt op Sportenstrategie.nl een voorschot op de prestaties van het Nederlands olympisch team. Hij ziet het positief in: “Rio 2016 kunnen voor Nederland wel eens heel erg succesvolle Spelen gaan worden.”

Reden voor NOC*NSF om zwaar in te zetten op het olympisch Oranjegevoel. Afgelopen dinsdag werden twee belangrijke elementen uit die strategie gepresenteerd: de TeamNL-fan community en Olympic Experience in Den Haag.

TeamNL

Met TeamNL wil NOC*NSF de Nederlandse olympische (en paralympische!) sport nog meer laten leven – niet alleen tijdens de Spelen, maar eigenlijk op elk moment. Jij als sportfan kunt de olympiërs vanaf 1 januari 2016 online volgen gedurende hun reis naar Rio: Wat moeten ze doen om de top te bereiken en hoe ervaren zij the Road to Rio? Tijdens de Spelen zal elke prestatie uitbundig gevierd worden en krijg jij uit eerste hand te horen hoe je favoriete sporter zijn olympisch moment heeft ervaren.

Olympic Experience

Sportieve topprestaties en medailles zullen ook voor de Olympic Experience van groot belang zijn. Eén ding is zeker: elke topprestatie zal een golf van enthousiasme teweegbrengen bij thuisblijvers met hart voor de sport. En dat zijn er heel wat: naar verwachting zullen overdag zo’n 4.000 bezoekers op de Experience afkomen en ’s avonds nog eens 3.000.

NOC*NSF en de gemeente Den Haag hopen ook (en misschien nog wel meer) succes te boeken op de lange termijn. Dielessen: “Die bubbel van de Spelen wordt op deze manier versterkt. En zo proberen we ook mensen aan het sporten te krijgen of lid te maken van een vereniging.”

Inspiratie

Besluit je de Olympic Experience met een bezoekje te vereren, dan kun je kiezen uit een uitgebreid aanbod aan sportvormen en het gewoon zelf eens gaan proberen! Twintig olympische sportbonden zullen zich op het evenemententerrein aan het strand presenteren aan het grote publiek. De KNWU doet dat bijvoorbeeld met baanwielrennen, bmx en het steeds populairder wordende strandmountainbiken.

Dielessen: “Die bonden gaan hier programma’s draaien om de verbintenis tussen top- en breedtesport mogelijk te maken. Ze zullen hun sport presenteren om vanuit die olympische inspiratie te kunnen laten zien wat sport voor de samenleving kan betekenen.”

Sport naar de wijk

Ook Rabin Baldewsingh, wethouder Sport in Den Haag, heeft grote verwachtingen van het olympisch evenement in zijn stad: “Het belangrijkste is: dit gaat een enorme vibe in de stad brengen. Volgend jaar zullen nog meer dan voorheen topsport en breedtesport elkaar ontmoeten. Dat betekent dat het enthousiasme uit Rio naar ons toe komt en dat gaat één op één doorvertaald worden richting de wijken en de buurten.”

Elke dag krijgen 75 Haagse schoolkinderen de kans om de Olympic Experience te bezoeken en daar te ‘proeven’ van het gevarieerde sportmenu. Baldewsingh: “Dit gaat beklijven. Hier gaat enthousiasme gecreëerd worden rond sport door er niet alleen over te praten, maar vooral door mee te doen.”

Olympisch virus

Volgens oud-zwemmer Johan Kenkhuis vormt de Olympic Experience het ideale moment om potentiële olympiërs te inspireren. “De magie van de Olympische Spelen wordt hiermee tastbaarder. Zeker voor jonge kinderen is dat belangrijk. Het is te hopen dat zij, net als ik dat ooit had, op deze manier besmet raken met het olympische virus.”

Bron: Sportenstrategie.nl en Sportnext.nl

Foto: TeamNL.orgWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment