Beginnen met hardlopen na je vijftigste?

Evelien Koster


Misschien ben je bang dat je een blessure zult oplopen? Of voel je je ongemakkelijk omdat je niet van die hippe hardloopkleding hebt als jongere hardlopers? Vind je het vervelend dat je niet zo snel gaat als de jonge garde? Of geneer je je misschien wat omdat je weinig snapt van al die moderne apps die beginnende hardlopers op weg helpen? Ben je na een kwartiertje rennen al buiten adem? Of zie je op tegen de kosten die hardlopen met zich meebrengt? Laat het je niet weerhouden.

Goede schoenen

Om met dat laatste te beginnen: een investering in goede hardloopschoenen betaalt zich altijd terug. Tijdens het rennen vangen je voeten iedere keer dat je landt twee tot drie keer je lichaamsgewicht op. Ga je op afgetrapte schoenen die al wat jaartjes oud zijn, de deur uit voor je hardlooprondje, dan loop je kans om vrij snel een blessure op te lopen. De ontwikkelingen op het gebied van sportschoenen gaan zo snel dat de modernste varianten allerlei nieuwe eigenschappen hebben die je voeten meer ondersteuning bieden en je dus beschermen tegen een blessure.

Kleding

In een sportzaak wordt tegenwoordig vaak eerst je looptechniek onder de loep genomen voordat een medewerker je een deskundig advies geeft over de schoenen die het beste bij jou passen. Zo hoef je je zelf niet uitgebreid te verdiepen in al die noviteiten. En wat kleding betreft: trek je er niets van aan als je niet zo’n hippe sportuitrusting hebt. Het belangrijkste is dat je in je hardloopkleding goed kunt zweten, het niet te warm of te koud krijgt en dat je kleding goed tegen wind en regen kan.

Tijd vinden

Begin je met hardlopen tussen je vijftigste en de leeftijd waarop je met pensioen gaat, dan kan het best lastig zijn om tijd te vinden voor je hardlooptrainingen. Maar heb je al gedacht aan een ochtendtraining vlak voordat je naar je werk gaat? Hoe ouder je wordt, hoe minder moeite je immers meestal hebt met vroeg uit bed komen. Met al die mensen die hun hond uitlaten, vroeg naar school of hun werk gaan of ook aan het hardlopen zijn hoef je je ’s ochtends vroeg niet eenzaam te voelen tijdens je training. En in de winter kun je onderweg mooi de zonsopgang meepikken.

Vorderingen maken

Maak je over je snelheid niet druk. Hardlopen is geen wedstrijdje, hoewel je dat er natuurlijk wel van kunt maken. Het is veel verstandiger om je te focussen op het zo goed mogelijk dan op het zo snel mogelijk uitvoeren van je training, en om je voldoening te halen uit de vorderingen die je daarin maakt. Verdiep je bijvoorbeeld online in goede oefeningen voor je warming-up en cooling-down, maak zelf een goed hardloopschema met een geleidelijke opbouw en geniet van het mooie weer of van wat je onderweg allemaal ziet. Gaat het hardlopen goed, dan kun je je altijd nog inschrijven voor een evenement.

Papier in plaats van app

En wat al die hardloopapps betreft: die kun je je altijd nog geduldig laten uitleggen, bijvoorbeeld door één van je kinderen, kleinkinderen, neefjes of buurmeisjes. Of je vervangt ze door een handgeschreven hardloopdagboek waarin je bijhoudt hoe lang je gelopen hebt, welke afstand je hebt afgelegd, hoe de training verliep, et cetera. Net zo handig.

Bron: ABCNews

Foto: Shutterstock



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment