Bea: “Curling is een heel sportieve sport”

Evelien Koster


Dat Bea voor curling koos was vooral toeval. “Op de golfclub hoorde ik mensen praten over curling. Dat wilde ik ook weleens proberen. En ik vond het meteen leuk om te doen. De uitdaging van curling is dat het elke keer anders is. Ook is het een uitdaging om de steen precies daar te krijgen waar ik hem hebben wil. Als hij niet helemaal goed ligt, heb ik de neiging om het opnieuw te willen doen. Bij het golfen heb ik dat ook. Naast de techniek speelt de strategie een belangrijke rol, dat vind ik ook erg interessant aan curling.”

Safe op het ijs

Bea is een doorgewinterde beoefenaar van de curlingsport. “Ik doe het nu ruim 25 jaar. Het is ook een sport die je heel lang kunt blijven doen, zolang je je maar safe voelt op ijs. Je staat bij curling niet op schaatsen, maar gewoon op schoenen.”

Wedstrijden

Bij Curling Club Tilburg, waarvan Bea tot afgelopen zomer voorzitter was, hebben de spelers één keer per week drie uren de beschikking over het ijs. “Ik ben er dan eigenlijk altijd bij. Naast de clubavonden, waar we onderling wedstrijden spelen, speel ik af en toe ook nog wedstrijden bij een andere Nederlandse of Belgische club. Zo’n wedstrijd duurt meestal twee uur. Als je wilt kun je aan nog veel meer wedstrijden meedoen en ook aan toernooien in het buitenland. In het verleden heb ik dat ook veel gedaan, maar nu ben ik meer met bestuurswerk bezig. Ik ben gestopt als voorzitter bij de club, maar zit nog wel in het bondsbestuur.”

Respect

Eenmaal op het ijs is Bea naar eigen zeggen behoorlijk fanatiek. “Je wilt het toch zo goed mogelijk doen. Het is leuk om goed te spelen en natuurlijk ook om te winnen. Maar als de ander beter is, dan heb ik daar ook respect voor. Curling is een heel sportieve sport: we verliezen liever eerlijk dan dat we oneerlijk winnen.”

Canada

In het verleden deed Bea een paar keer mee aan een Europees kampioenschap curling. “Dat was een hele belevenis, met de entourage eromheen. Met de senioren ben ik een keer naar Canada geweest voor een wereldkampioenschap. De sport leeft daar zo, dat was echt geweldig. Als we daar met zijn vieren rondliepen in dezelfde jassen, sprak iedereen ons aan om te vragen of we een curlingteam waren.”

Alle leeftijden

Een hoogdravend doel heeft Bea op dit moment niet. Ze vindt het vooral belangrijk om met plezier te blijven sporten. “En het liefst zo lang mogelijk, want ik vind het nog steeds ontzettend leuk om te doen. De contacten die je hebt, de leuke dingen die je meemaakt en dat het je elke keer weer uitdaagt. Curling is een heel leuke en spannende sport voor mensen van alle leeftijden. Onlangs hebben we het met basisschoolkinderen gespeeld en ook zij hadden er zoveel plezier in. Curling is ook echt voor alle niveaus, van een leuk spelletje tot serieuze olympische sport.”

Openingsfoto: Wikimedia

Privéfoto: Bea MiltenburgWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment