Basketball met een boodschap – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


In Capelle is afgelopen week een serie ‘PowerHoops’ basketballclinics voor de groepen 8 van de basisscholen begonnen. Bij deze speciale clinics krijg je les van verschillende topspelers van Rotterdam Basketbal en komen thema’s aan de orde als acceptatie, respect en samenwerken.

Buiten het veld

Ook de Nederlandse Basketbal Bond (NBB) is al jaren bezig met deze thema’s, vertelt Simone van den Biggelaar, manager Verenigingen & Opleidingen. “De aanleiding was een heel concrete vraag vanuit de kinderopvang. Zij wilden graag een sportaanbod aanbieden dat verder ging dan kinderen alleen maar laten sporten. De kinderen moesten ook dingen leren waar je buiten het veld iets aan hebt, zoals hoe je met elkaar omgaat. Dat zit natuurlijk al in teamsport, en ook basketball leent zich daar zeker goed voor.”

Word een STAR

Zo ontstond STAR, dat staat voor Sportiviteit, Teamwork, Acceptatie en Respect. Het was meteen een groot succes. Inmiddels kun je ook op school kennismaken met STAR, zowel op de basisschool als op de middelbare school. “We gebruiken basketball als middel om kinderen normen en waarden bij te brengen”, vertelt Simone. “Het gaat primair om STAR, niet om het basketball, al is het natuurlijk mooi meegenomen als je basketball leuk vindt en ermee door wilt gaan. Wat STAR ook bijzonder maakt is dat het echt ergens voor staat. Er zijn meer sporten die iets met Stars doen, maar hier hebben de letters ook echt een betekenis.”

Stickers scoren

Tijdens elke STAR-les staat één van de vier letters centraal: bijvoorbeeld een les die helemaal over sportiviteit gaat. “De oefeningen worden uitgelegd en de trainers stellen vragen aan de kinderen, zodat je er zelf goed over na moet denken en je het nog beter onthoudt”, vertelt Simone. “Je leert heel spelenderwijs. Als je iets goed gedaan hebt, verdien je een sticker voor in je STAR-paspoort en mag je een oefening doen met de STAR-bal, een bal met allemaal mooie kleurtjes.”

Basketballinstuif

Kun je bij jou op school nog niet meedoen aan STAR? Dan kun je je ook aanmelden voor Basketball’sCool, leuke basketballinstuiven door het hele land waarbij je op een vaste dag en een vast tijdstip training krijgt van trainers van de lokale basketballverenigingen. Om mee te doen koop je een strippenkaart. Kun je een keertje niet komen, dan ben je er gewoon de volgende keer weer bij. “Ook bij deze instuiven is STAR belangrijk en leer je dezelfde normen en waarden”, vertelt Simone. “En ook basketballverenigingen doen steeds meer met de STAR-waarden. Zo zijn er verenigingen die hun jeugdwedstrijden spelen met de STAR-bal! Om verenigingen hierin te ondersteunen bieden we de STAR-workshop aan.”

Meer weten?

Wil je meer weten over STAR? Neem dan een kijkje op de STAR-pagina van de NBB.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment